Index Vakbarát Hírportál

Fél óra alatt megúszható a kormány új adója

2013. augusztus 21., szerda 13:30

Alig fél órába kerül a számlanyitás az államkincstárnál. Online regisztráció után, sorban állás nélkül percek alatt túl lehetünk az ügyintézésen, és akár azonnal vásárolhatunk állampapírt. Egyre többen akarják így megúszni az augusztus elsején bevezetett 6 százalékos új adót, a befektetéseket terhelő ehót – írta a pénzcentrum.hu.

Mire nem vonatkozik az adó?

A forintban jegyzett állampapírokra, a legalább 80 százalékban forintos állampapírokat tartó alapok befektetési jegyekre, valamint a 2006. szeptember 1. előtt vásárolt befektetési jegyekre nem kell az új sarcot kifizetni. Az új törvény csak a kamatjövedelmekre vonatkozik, ebből fakadóan nem érinti a részvényügyleteket és a részvényosztalékok révén elért nyereségeket. 

Az államkincstárnál ingyenes a számlanyitás, nincs havi vagy egyéb költségek. A pénzfelvételkor is csak a tranzakciós illetéket kell megfizetni, amit más befektetések esetén sem úszhatunk meg. Számlanyitást érdemes az online regisztrációval és időpontfoglalással kezdeni.

Csak az internetes regisztráció másnapjára lehet kérni időpontot, de akkor már tényleg csak percek kérdése, hogy saját állampapírt vásárolhassunk.

A kiválasztott irodában az emailben elküldött kód segítségével sorszámot kérhetünk magunknak, amivel alig 1 perc alatt hívtak is a pulthoz. Számlánkra akár itt is befizethetünk, de utalással is megtehetjük ezt. A webkincstárt másnap lehet aktiválni, de ez sem sokkal bonyolultabb, mint az eddigi ügyintézés. Ha van pénz a számlánkon, akkor egyből vásároljunk is valamilyen államkötvényt, a pénzszámlán tartott összeg ugyanis önmagában semilyen kamatot nem hoz.

Magyarországon a lakossági kisbefektető többféle állampapírból választhat. Elérhető egyrészt számára az a kínálat, amelyben a nagybefektetők utaznak, ezek a normál állampapírok a néhány héttől a 15 éves futamidőig. Emellett az Államadósság Kezelő Központ további ötféle, elsősorban a kisbefektetőknek szóló lakossági állampapírt is piacra dobott. Választható így tehát a Féléves Kincstárjegy, az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegy, továbbá a három és ötéves futamidejű inflációkövető kötvény. Több esetben a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes állampapír konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el az állampapírt kibocsátó.

Rovatok