Index Vakbarát Hírportál

Megint nőhet a benzinár

2013. augusztus 21., szerda 11:21

Miközben nőtt az üzemanyagok ára a mediterrán tőzsdén, gyengült a forint, így pénteken várhatóan emelkedhetnek az árak a benzinkutakon, írta a Napi Gazdaság a GKI Energiakutató Kft. elemzését idézve.

A magyar árakra hatással van, hogy hogyan alakul az üzemanyagok nemzetközi piaci ára, így nem jó hír a hazai autósoknak, hogy az elmúlt 10 nap során átlagosan a benzin ára 3,1 százalékkal, a gázolaj ára 2,1 százalékkal nőtt a mediterrán üzemanyagtőzsdén.

Mindezzel párhuzamosan a forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt 10 nap folyamán átlagban 0,6 százalékkal gyengült, a múlt héten és e hét hétfőjén is gyengülés volt tapasztalható. Az sem segíti az árcsökkentést, hogy a kőolaj (Brent) hordónkénti ára az augusztus 9-i 109,5 dollár/hordós szintről augusztus 20-ára 112,7 dollárra nőtt.

Ezek a nemzetközi piaci folyamatok összességében a benzinnél 4-5 forint körüli, a gázolajnál 3-4 forintos emelést indokolnak – olvasható a GKI Energiakutató elemzésében. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 426-427 forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 429-430 forintra emelkedhet.

Rovatok