Index Vakbarát Hírportál

Nyugodtan várja a forint az unortodox kamatdöntést

2013. augusztus 27., kedd 07:52

Kamatdöntő ülést tart ma a jegybank monetáris tanácsa, az elemzők többsége további, de az eddigieknél alacsonyabb, 10 bázispontos kamatvágásra számít, amivel 3,9 százalékra csökkenne az alapkamat. A forint egyelőre nem reagál ijedten.

Matolcsy György jegybankelnök az előző, július 23-i kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a jegybanki kamatcsökkentési ciklus, amelynek végén 3-3,5 százalék lehet az irányadó ráta. Akkor jelezte azt is, hogy kisebb lépésekben, esetleg 10 bázispontos csökkentésekben folytathatja a jegybank a monetáris lazítást. A legutóbbi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács tagjai egységesen az alapkamat 25 bázispontos csökkentését támogatták.

A forint árfolyama reggel 298,7 körül állt az euróval szemben, ez nem komoly változás a tegnap esti 297,8-hoz képest.

A jegybankelnök szerint az új monetáris politikai keretben az infláció középtávú alakulása mellett a döntéseket befolyásolják majd a pénzügyi stabilitást jellemző mutatók. Ezek között említette egyebek mellett az államadósság, a vállalati forint- és devizaadósság, a folyó fizetési mérleg pozitív változását, de figyelembe veszik, ha az államháztartás hiánya 3 százalék alatt marad. Szempontot jelent az árfolyam, illetve a reálkamatok alakulása vagy például a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója is. Az MNB kedden immár sorban a tizenharmadik alkalommal vághat kamatot.

Rovatok