Index Vakbarát Hírportál

Ismét bajban a forint

2013. augusztus 28., szerda 13:11

Nem bizonyult átmenetinek a forintgyengülés, az euró ára 302 forint felett ragadt, de volt 303 felett is. Új négyhavi mélypont a 303,2 forintos euró.

A nemzetközi hangulat elég nyomott, ugyanis minden pillanatban megtámadhatja az USA Szíriát, ami komolyabb bizonytalanságot jelentene az USA-nak is. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a Fed szeptemberben dönthet úgy, hogy lelassítja az eszközvásárlási programját, ami a korábbi jó hangulatot és biztonságérzetet leginkább megalapozta. A bizonytalanság erősödése pedig azt jelenti, hogy befektetők kevésbé keresik az olyan, kockázatosabb devizákat, mint a forint.

A Portfolio.hu szerint a magyar piacot egyelõre részben a folyó fizetési mérleg többlete miatt, illetve a viszonylag alacsony költségvetési hiány miatt nem bántják, de a folytatódó jegybanki kamatvágás egyre inkább aláássa a magyar eszközök vonzerejét. Emellett a formálódó devizahiteles-mentõcsomag végsõ formája a banki forráskivonáson és egyéb csatornákon keresztül további árfolyamgyengítõ hatással járhat.

A forint ráadásul fontos technikai szint közelében billeg (302-nél az euróval szemben), és a folytatódó borongós hangulatban további hullámszerû forintgyengülés is kialakulhat. Megjegyzik még, hogy a hosszabb kötvényhozamok emelkednek, ami azt jelenti, hogy a jegybank kamatcsökkentési sorozatának elég korlátozott a hosszabb távú hitelessége.

Rovatok