Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: 2013 a fordulat éve lehet

2013. augusztus 30., péntek 14:40 | aznap frissítve

Magyarország kifelé jön a válságból, gazdasága ha lassan is, de növekszik, és ez a közös akarat, az összefogás eredménye – mondta Varga Mihály pénteken Komlón.

A nemzetgazdasági miniszter a Komlóért Expó kiállítás és vásár megnyitóján mondott beszédében hangsúlyozta: Magyarország már nem tartozik a csődtől veszélyeztetett országok közé, és elérte azt is, hogy kilenc év után kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

„Magyarország az elmúlt három évben igenis talpra tudott állni, és 2013 ebből a szempontból akár a fordulat éve is lehet” – fogalmazott Varga Mihály, utalva arra, hogy a beruházások volumene ez év második negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Matolcsy György tavaly a CNN-nek adott interjújában a 2012-es évet érezte fordulónak, ahonnét 2013 „tündérmese” lesz. Akkor még az volt a kormányzati várakozás, hogy idén már beindul a „robosztus növekedés”, és elvileg már a válságnak is vége volt.

Quest Matolcsyt faggatta
Kritizálhatták, de ez a jövő

Varga Mihály a települések adósságrendezéséről szólva Komlót hozta fel példaként. Rámutatott, a baranyai városnak három évvel ezelőtt több mint 3 milliárd forint tartozása volt, ebből az állam 1,6 milliárdot átvállalt, hogy több pénz jusson helyben az egészségügyre, oktatásra, s egyebek mellett a munkahelyteremtésre is.

A miniszter az adósságcsökkentésnél is fontosabbnak nevezte a foglalkoztatás növelését. "Beszélhet egy kormány bármilyen szép elképzelésekről, ha az emberek helyi szinten nem érzik, hogy munkahelyekben, életszínvonalban, lehetőségekben többet kapnak, akkor a legjobb program is halálra van ítélve" - hangsúlyozta.
Szerinte ezért elengedhetetlen, hogy a kormányzat többet nyújtson konkrét munkahelyek teremtésében, az emberek pedig érezhessék, van perspektívája ennek a gazdaságnak.

Rovatok