Index Vakbarát Hírportál

Csányiék segítenek megvenni az E.On-t

2013. szeptember 12., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

Az MVM százmilliárdos, az OTP Bank által szervezett hitelt tervez felvenni a napokban, tudta meg a Népszabadság. Az állami energiacég pénteki közgyűlésén várhatóan ehhez kéri a tulajdonosok hozzájárulását. A lap úgy tudja, a hitel egy részét maga az OTP adja, a többit más hitelintézetek. Ennek körülbelül a felét fordítaná az MVM az E.On-cégek megvásárlására.

Hitel hitel hátán

A vételár 260 milliárd forint, az MVM a vásárlásra 52 milliárd forintot tett le saját forrásból. Ezt a magyar állam fejelte meg egy 71 milliárdos hitel formájában. Az összeget a kabinet később tőkeemelésre váltja, és az államadósság növelésével, annak terhére biztosítja.

Az MVM a Bank of Chinával is aláírt a héten egy hitelmegállapodást, a lap szerint ebből nagyjából 40 milliárd forintot fordítana a vásárlásra. Ezenkívül van a társaságnak egy korábbi, nemzetközi kereskedelmi bankok által nyújtott, jelenleg körülbelül 290 milliárd forint nagyságú hitelkerete, amit tavasszal bővítettek ki körülbelül 40 milliárd forinttal. Ez utóbbi összeget szintén teljes egészében a vásárlásra fordíthatja.

A vásárlás lassan halad, holott Orbán Viktor már tavaly augusztusban azt mondta, „pillanatokon belül visszavásároljuk az E.On-t”, majd január végén bejelentette, hogy megtörtént, visszavettük az E.On-t. A helyzet azonban az, hogy a tranzakció még mindig nem zárult le teljesen, még a pénzt is csak most szedik össze az ügyletre.

Sok a titok

A vásárlás egyébként rendkívül zavaros, és a kormány nem is törekszik arra, hogy a nyilvánosságot is bevonja a döntés hátterébe. Nem ismert például, hogy Orbán Viktor milyen konkrét kötelezettséget vállalt tavaly november 30-án, amikor zárt ajtók mögött megállapodott az E.On vezérével, ekkor ugyanis még sem az Országgyűlés, sem a kormány nem hatalmazta fel a vásárlásra. Nincs pontos információ arról sem, hogy a szerződésben rögzített ár hogyan viszonyul a társaságok valós értékeihez.

Korábban Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek azt mondta, egy 40 millió eurós és 300 millió eurós vagyonértékelésről van tudomása, ez legalább 150-180 milliárd forintos különbség Magyarország hátrányára. Ezt az állítást azóta sem cáfolták. Az Index korábbi kérését, hogy adják ki a vagyonértékeléseket és a szerződéshez kapcsolódó dokumentumokat, az érintettek visszautasították. Pert indítottunk az adatok nyilvánosságra hozataláért.

Ezenkívül egyébként nem ismert az sem, hogy mi szükség van a két cég megvásárlására, szakmai érvekkel eddig nem támasztották alá, hogy az adófizetők miért járnak jobban, ha ezentúl az állam a tulajdonosa a gáznagykereskedő és gáztároló cégeknek.

Rovatok