Index Vakbarát Hírportál

Újabb gumigyártó jöhet Magyarországra

2013. szeptember 16., hétfő 13:56

Újabb jelentős gumiipari cég terjeszkedik Magyarországról Európa felé. A Napi.hu értesülései szerint a nyugati határszélen - vélhetően Mosonmagyaróvár környékén - tervezi létrehozni európai elosztóközpontját a Sumitomo Rubber Ltd, írta a Napi.hu.

A Dunlop és Falken gumiabroncsokokat gyártó és forgalmazó japán cég a lap értesülései szerint 2014-ben kezdi el a regionális központ építését. A fejlesztés nagyságrendje és pontos menetrendje ugyan még nem ismert, de ez összefüggésben van a japán multinacionális cég törökországi beruházásával.

A Cankiriben már épülő abroncsgyár ugyanis 2015-ben kezdi el működését. A félmilliárd eurós beruházás befejezését követően évente 10 millió személyautó abroncsot készítenek majd - részben a török piacra. A magyarországi logisztikai bázisról a közép-kelet-európai piacot és a nyugat-európai piacot látják majd el a két ismert márkájú termékekkel. A Dunlop és a Falken abroncsok magyarországi piaci részesedésére - nálunk évi 2 millió darab személygépkocsi abroncsot értékesítenek - megbízható adat nem áll rendelkezésre, de az anyacég kimutatása szerint a Sumitomo hat százalékos piaci részesedéssel bír a világpiacon.

Személyautó abroncsokból évente 2 milliárd darabot értékesítenek - ebből 417 milliót az unió országaiban. Az abroncspiac ezen szegmense átlagosan 4 százalékkal nő, de világszerte meglehetősen szélsőséges az eladások eloszlása. Az európai piac bővülése 12 százalékos, míg a hazai piacnak számító Japánban - ott a harmadik legjelentősebb gyártó a Sumitomo - 10 százalékkal csökken az abroncsok iránti kereslet. A legnagyobb bővülés az előrejelzések szerint Kínában és Indiában várható: 2020-ig az előbbiben 73, míg az utóbbiban 148 százalékkal nőhet a piac az előrejelzések szerint.

Rovatok