Index Vakbarát Hírportál

3000 embert elküld az RWE

2013. szeptember 19., csütörtök 14:30

Háromezer állást megszüntet erőműrészlegénél az RWE német energiaipari konszern, írta csütörtökön a Handelsblatt.

A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező energiacéget súlyosan érinti az áramtőzsdei nagykereskedelmi árak meredek csökkenése, első fél évben is jelentősen csökkent az eredménye. A Handelsblatt július végén írt arról, hogy a cégcsoport évi 1,5 milliárd euróval csökkentené költségeit. A Westdeutsche Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy szóba került az RWE-nél a bérek három évre való befagyasztása is. A cég nem kommentálta az újságok értesüléseit.

Az RWE sajtóhírek szerint már Magyarországon is csökkentené a jelenlétét és eladja részesedését a Főgázban. A híreik alapján az egyik legnagyobb német energiaipari cég vezetői nemrég a legmagasabb szinten egyeztettek az üzletrész értékesítéséről, így az ügylet várhatóan az ősz folyamán le is zárul. A Főgáz korábban az Indexnek nem kommentálta az eladás hírét.

A Főgázban az RWE jelenleg 49,83 százalékos tulajdonnal rendelkezik, míg a budapesti gázszolgáltató többségi tulajdonosa – 50 százalék és 1 szavazattal – maga a főváros. Ennek ellenére a hírek szerint nem a budapesti önkormányzat a vevő. Az RWE idén márciusban már értékesítette a Tigázban meglévő 44,2 százalékos részvénycsomagját is, azt a gázszolgáltató olasz többségi tulajdonosának, az Eninek adta el.

Az RWE nem tűnik el teljesen a magyar piacról, hiszen a német cégcsoporthoz tartozik továbbra is két áramszolgáltató, az Elmű és az ÉMÁSZ, valamint irányító befolyással rendelkezik a Mátrai Erőműben is.

Rovatok