Index Vakbarát Hírportál

Jobbnak látjuk gazdasági helyzetünket

2013. szeptember 27., péntek 08:49

25 országban javult az emberek véleménye saját országuk gazdaságáról: a nyár végén 39 százalékuk minősítette azt jónak, míg az év korábbi részében jellemzően 36 százalékuk. Az Ipsos összesítése szerint elsősorban ennek köszönhető az utóbbi hónapok enyhe növekedése is.

Tavaly a világ lakosságának 37-39 százaléka értékelte jónak országa gazdasági helyzetét, majd az őszi-téli hónapokban enyhén romlott az adat, 35-36 százalék minősített pozitívan. Az Ipsos megállapítása szerint a gazdasági közhangulat 2007 és 2009 közötti visszaesését csak időlegesen követik emelkedések, és ezek is csak egy-egy országcsoportra, földrészre korlátozódnak. Az elmúlt évek világhangulatát sokkal inkább egy vízszintes vonal illusztrálja, ami jól érzékelteti az emberek bizakodásának hiányát.

Pozitív véleményváltozásoknak mostanában főleg az európai országokban lehettünk tanúi, az év elején a kontinens lakóinak összességében 20, szeptemberben 35 százaléka tekintette országa gazdaságát pozitívnak. A norvégok, a svédek és a németek elégedettsége már korábban is kimagasló volt, az utóbbi hónapokban keveset mozdultak felfelé, míg az angolok és a belgák körében az átlagosnál jelentősebb mértékben javult a gazdasági közhangulat. Az idén nyáron elmozdultak közérzeti mélypontjukról a lengyelek, az olaszok és a spanyolok is, igaz az utóbbi két ország lakói továbbra is az elégedettségi lista sereghajtói. Lassú ütemben, de fokozatosan javul az észak-amerikaiak sikerérzete: két évvel ezelőtt 15, egy éve 28, most 34 százalék tekinti rendben lévőnek az Egyesült Államok gazdasági teljesítményét.

A magyar gazdaságot 2010-ben átlagosan 8 százalék értékelte sikeresnek, 2011-ben és 2012-ben jellemzően 4 százaléknyian. Az idén az európai trendnek megfelelően nőtt a honi gazdaság teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya: az év első harmadában 6-7 százalék volt elégedett, a nyáron 10-13 százalék. Az aktuális eredmény 11 százalék, ezzel Magyarország a 25 országos rangsor 22. helyén található – közölte az Ipsos.

A reményvesztés leginkább a latin-amerikai és a BRIC államokban (Brazília, Oroszország, India és Kína) érzékelhető. A mindkét kategóriában jelen lévő Brazília lakossága körében az országuk gazdaságával elégedettek aránya az év eleji 55-ről 28 százalékra csökkent. Az idén Argentínában, Kínában és Indiában is romlott a helyiek gazdasági közérzete (13, illetve 6-6 százalékponttal).

Ugyanakkor az idei adatok összességében azonosak a 2010 eleje óta regisztráltakkal, vagyis a világ lakosságának gazdasági hangulata kisebb ingadozásokat leszámítva csaknem négy éve változatlan.  Az Ipsos 25 országban, 19 ezer ember megkérdezésével havonta készített kutatás alapján közölte eredményeit.

Rovatok