Index Vakbarát Hírportál

Titkolja a kormány az E.On-vétel részleteit

2013. szeptember 30., hétfő 15:07 | aznap frissítve

Közérdekű adatigényléssel fordult az Átlátszó a kormányhoz az E.ON felvásárlásával kapcsolatban. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszolt.

Jávor Benedek független (PM-es) képviselő a miniszterelnöknek tette fel kérdéseit a „Miért titkolja a kormány az E.On-üzlet részleteit?" című levelében. Erre most reagált Németh Lászlóné fejlesztési miniszter. A válaszból gyakorlatilag semmi nem derül ki.

Az E.On gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót előkészítő tárgyalások során készített, illetve átadott és átvett dokumentumok, iratok, egyéb adatok és információk vonatkozásában az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM Zrt.) – a tárgyaló partnerek irányában – szigorú titoktartási kötelezettség terheli.

Az ügylettel kapcsolatos előkészítő anyagok olyan vagyoni értékű gazdasági, műszaki, szervezési ismereteket (know-how) és üzleti titkokat tartalmaznak, amelyek megismerése az MVM Zrt . üzleti érdeke szempontjából rendkívül súlyos sérelme tokozna.

A tranzakció háttéranyagai az adásvételre vonatkozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készülnek/készültek, vagy kerülnek/kerültek rögzítésre, azok a döntés megalapozását szolgáló adatnak minősülnek, így ezen minősítésüknél fogva – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011 . évi CXII. törvény 27. § (6) bekezdése alapján – a keletkezésüktől számított meghatározott ideig nem nyilvánosak .

Százmilliárdos kérdések

Az E.On két gázcégének állami tulajdonba kerülése az elmúlt húsz év egyik legnagyobb jelentőségű, a költségvetést is alaposan megmozgató állami vásárlása.

A kormány 71 milliárd forintot szán rá saját zsebből, de más forrásokat, például kínai hitelt is megmozgat a tranzakció. Nem ismertek viszont sem a vétel pontos körülményei, szakmai okai, és a cégről készült vagyonértékelések sem. Így nem könnyű megállapítani, hogy az E.On-ért kínált kb. 261 milliárd forintnak megfelelő összeg reális-e. Mártha Imre volt MVM-vezér szerint akár 500 millió eurós, vagyis 145 milliárd forintos különbség is lehet a vételár és a vagyonértékelésben megállapított ár között. Még a Jobbik, az MSZP és az LMP is összefogott, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel. Később az MSZP rájött, hogy nem működik együtt a Jobbikkal, új javaslatot adott be a Jobbik nélkül.

Az Átlátszó.hu közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, az állami vagyonkezelőhöz, az érintett minisztériumhoz és az állami tulajdonú Magyar Villamos Művekhez, hogy küldjék el az E.On piaci értékére vonatkozó összes adatot. A lap azt a szándéknyilatkozatot is elkérte, amit 2012. november 30-án Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.On elnök-vezérigazgatója aláírt.

Az Index munkatársa is közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez és a minisztériumhoz, hogy hozzák nyilvánosságra az ügy dokumentumait.

Rovatok