Index Vakbarát Hírportál

Szakértői válaszra éhes az ország

2013. október 2., szerda 12:42

A kormány lassan eljuthatna oda, amit 1968-ban a kommunista pártvezetők megértettek: hogy tisztelni kell magángazdaságot – mondta Bokros Lajos, európai parlamenti képviselő a Hungarian Business Leaders Forum (Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) budapesti találkozóján. Messze túl magas a magyar állam gazdasági szerepvállalása, valamint az állam fenntartási költsége a GDP arányában a visegrádi országokhoz képest.

Sokan éltetik, hogy évek óta pozitív a folyó fizetési mérleg Magyarországon, de Bokros szerint ez is csalóka. Ha ugyanis működő tőkeberuházások miatt lenne negatív a mérleg, az egyáltalán nem lenne baj. A mostani többlet így azt tükrözi, hogy senki nem akar itt befektetni. Korábban is csak azért volt baj a negatív fizetési mérleg, mert fogyasztásra, és nem beruházásokra ment a beáramló tőke.

A versenyképesség javulásában is lenne tér Bokros szerint. A bérek ugyanis hiába csökkentek az utóbbi években, de a beruházások ennél is jobban. Ezért az emberek kevesebbet kerenek, de a termelékenység még így is csökken. Probléma az is, hogy a lakosság mellett a vállalatok is nettó megtakarítók lettek. Hosszú távon a nyugdíjköltségek varható megugrása az, ami kifejezetten ijesztő.

Bokros szerint az is elég lenne, ha az állam rájönne: nem az a feladata, hogy monopóliumok építésével torzítsa a versenyt. Ha viszont olyan oligarchikus gazdaságszerkezetet szeretne kialakítani, ami a leszakadásban is biztosítja, hogy egy érdekcsoport kisajátítsa az értéktöbbletet, akkor minden oké! – mondta a politikus-közgazdász.

A londoniak sem elégedettek

Minden itteni probléma ellenére sokat vesztettek azok a hedge fundok, akik Magyarország ellen fogadtak az utóbbi években – mondta Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője. Az áramlások szempontjából jó a helyzet szerinte, tehát jó az elsődleges és a folyó fizetési mérleg, az állományok felől nézve viszont nem: riasztó a külső adósság mérete és tulajdoni, lejárati szerkezete. Mindezek miatt Magyarország nagyon kiszolgáltatott a külső eseményeknek.

Botrány, hogy a magyar munkáltatói bérköltségek között néhol a 60-70 százalékot is eléri az adó aránya – mondta Demetrios Efstathiou, a Standard Bank elemzője. Az sem kevésbé problematikus szerinte, hogy két bank is van Magyarországon, amely csak azért nem hagyja el az országot, mert nem tud vevőt találni.

Rovatok