Index Vakbarát Hírportál

A rezsicsökkentés mellett egy angol érsek

2013. október 20., vasárnap 11:04

„Nincs választásunk, mindenképpen meg kell vennünk" – mondta Justin Welby, az anglikán egyház feje a gázról. Arra célzott, hogy az energiaszolgáltatók majdnem monopolhelyzetben vannak, mivel fűtenie mindenkinek kell. Ezért ezen a területen az érsek szerint nincs helye a pusztán piaci alapú versenynek, itt szociális és erkölcsi elveket is figyelembe kell venni az árak kialakításakor, írja a Daily Mail.

A korábban tizenegy évig olajcégeknél dolgozó érsek szerint az energiaóriásoknak „nemes lelkűen kell viselkedniük, és nem csak a profit maximalizálására kell koncentrálniuk".

Az anglikán egyháznak egyébként 13 millió font (4,5 milliárd forint) értékű részesedése van angol energiacégekben. Az egyház azt mondja, hogy ezt a részesedést arra használják, hogy pozitív irányba tereljék a cégek működését.

Az egyik vállalkozás, amelyikben az egyháznak részesedése van, 9,2 százalékos áremelést jelentett be annak ellenére, hogy a cégcsoport tavaly 2,7 milliárd fontos (937 milliárd forintos) rekordnyereséggel zárt. Az áremelés az érsek szerint évente 123 fonttal (43 ezer forinttal) növeli átlagosan a családok kiadásait, ami túl sok.

Egy másik cég, az SSE (ennek szintén résztulajdonosa az anglikán egyház) a növekvő költségekkel indokolta a 8,2 százalékos áremelését.

Angliában is felmerült a rezsicsökkentés, a munkáspárti miniszterelnök-jelölt húsz hónapra befagyasztaná az árakat, a Cameron-kormány pedig a sokkal ésszerűbbnek tűnő energiahatékonysággal csökkentené a lakosság terheit. Minderről itt olvashat részletesen.

Rovatok