Index Vakbarát Hírportál

Láthatatlan erőművet bővít az E.On

2013. október 22., kedd 18:37

Magyarország egyik legkorszerűbb „láthatatlan erőművét” bővíti új Partneri Programja keretében az E.On Hungária Zrt,  jelentette be kedden Ilyés Péter, a vállalat igazgatósági tagja. Az úgynevezett virtuális erőmű nem egyetlen energiatermelő létesítményt, hanem inkább teljesítményt takar: több, kisebb erőmű termelésének összehangolt kihasználásából adódik össze annyi villamos energia, amennyi már megfelel egy nagyobb erőmű kapacitásának.

A villamos energia árának visszaesése a nagy és kisebb erőműveket egyaránt arra sarkallta, hogy hatékonyabban és rugalmasabban kihasználják kapacitásukat: a nagyobbaknak a gazdaságos működtetéshez szükséges úgynevezett technikai minimumot kellett értékesíteniük, míg a kisebb súlyú szereplők a korlátozottabb teljesítményükkel szerettek volna megmaradni a piacon. Ilyés Péter elmondta: ennek a törekvésnek mentén az E.On 2010-ben építette ki virtuális erőművét.

A rugalmasság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a virtuális erőmű kapacitását mindig az adott helyzet fogyasztói igényeihez lehet igazítani. Egy szokatlanul forró nyári napon, vagy szélsőségesen hideg időjárás esetén sokkal nagyobb a villamosenergia-felhasználás – az ehhez történő alkalmazkodás egy virtuális erőmű esetében sokkal rugalmasabb lehet, mint egy hagyományos nagyerőműnél, ahol a technikai jellegű átállások lényegesen több időt és pénzt emésztenek fel, mint egy többszereplős kapacitás koordinálása. Magyarországon ma már csaknem féltucatnyi piaci szereplő működtet virtuális erőművet.

Rovatok