Index Vakbarát Hírportál

Mennének a külföldi vállalatok Romániából

2013. november 12., kedd 13:30

A külföldi befektetők romániai érdekképviseleti szervezete (Foreign Investors Council, FIC) tagvállalatai befektetéseinek más országokba történő áthelyezésével fenyegetőzik a különadók miatt. A FIC haragját elsősorban a 2014-ben új különadók kivetését előirányzó IMF-megállapodás váltotta ki, ami megfogalmazásuk szerint "a román költségvetési politika kiszámíthatatlanságát bizonyítja és tönkre is teheti a vállalatok közép- és hosszú távú terveit".

Sem erkölcsös, sem korrekt

A befektetők emiatt folyamatban lévő és tervezett beruházásaik áthelyezésére kényszerülhetnek "nagyobb adóstabilitást nyújtó joghatóság alá" - fogalmaz a FIC keddi közleménye.

"Nem nevezhető sem erkölcsösnek, sem korrektnek" az, hogy a költségvetésbe már egyébként is nagy összegeket befizető vállalatokat újabb adókkal és illetékekkel "fojtják meg" és ráadásul ezt a tényt a hatóságok "csak a média útján tudatják az érintettekkel" - fogalmazott a FIC.

Az 1997-ben alapított szervezet 119 multinacionális nagyvállalatot képvisel Romániában, melyek együttes beruházásai az országba vitt közvetlen külföldi befektetések kétharmadát adják. A Romániában tevékenykedő osztrák vállalatok közül a FIC egyebek között az Erste Bank/Banca Comerciala Romana bankot, az UniCredit romániai leányvállalatát, a Raiffeisen Bank International pénzintézetet, a Wienerberger, a WienEnergie vállalatokat, valamint az OMV leányvállalatát, a Petrom olajipari vállalatot képviseli.

Jönnek az új különadók

A román kormány különadót tervez kivetni olyan "speciális műtárgyakra" mint például tornyok és parkolók, amelyekkel elsősorban távközlési, energiaipari, közmű, közlekedési és szállítási infrastruktúrát üzemeltető vállalatok rendelkeznek. A költségvetés a különadótól 100 millió eurós nagyságrendben vár többletbevételt. Victor Ponta román miniszterelnök a héten a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalást követően jelentette be a tervezett adóemelést.

A FIC véleménye szerint a tagvállalatok számára a többletdíj megfizetése a névleges összeget többszörösen meghaladó anyagi terhet jelentene. A kormánynak az adóemelések helyett az ellenőrzési mechanizmus szigorításával kellene nagyobb hatékonysággal beszednie az adót a notórius adóelkerülő vállalatoktól - hangsúlyozza a közlemény.

Victor Ponta miniszterelnök a FIC panaszait azzal hárította el, hogy Romániában jóval alacsonyabb az adóteher, mint például az Egyesült Államokban, uniós összehasonlításban pedig a legalacsonyabb. "Nem lehetünk mindenki Eldorádója" - fogalmazott a miniszterelnök.

Rovatok