Index Vakbarát Hírportál

Vargánál végleg eltűnt a tündérmese

2013. november 13., szerda 12:41

Varga Mihály szerdán arról beszélt, hogy az idén 1 százalék körül, jövőre pedig 2 százalék körül növekedhet a magyar gazdaság. Szerinte a jövő évi optimizmust az erősíti, hogy a kormány egy jó állapotú gazdaságot hozott létre az elmúlt 3 év konszolidációja után, sorolja az MTI.

Egyre kevésbé magabiztosak

„Növekednek a munkahelyek, stabilizálódik a gazdaság, kisebb mértékű az adósságunk, az infláció mértéke történelmi mélyponton van. Mindezek azt mutatják, hogy jövőre – ha nem is lesz kolbászból a kerítés –, de sokkal jobb helyzetben lesz az ország, mint idén” – fogalmazott a tárcavezető.

Tavaly Matolcsy György a CNN-nek adott interjújában a 2012-es évet érezte fordulónak, amely után 2013 „tündérmese” lesz. Akkor még az volt a kormányzati várakozás, hogy idén már beindul a „robosztus növekedés”, és elvileg már a válságnak is vége volt. 

Idén nyár végén Varga Mihály már azt magyarázta, hogy a kormányváltás óta eltelt három évben igazából csak talpra álltak, de 2013 „akár a fordulat éve is lehet”. Most már ezek szerint a gyökeres fordulatot is elhagyták a kormányzati kommunikációból, és csak simán jobb, lesz, mint idén.

Szerinte jó pénzzé kezd válni a forint

Varga Mihály még elsorolta azt is, hogy az alacsony infláció jó a családoknak, háztartásoknak, mert az áremelkedés ellen „nagyon nehezen tudnak csak védekezni az emberek”.

Ebből a szempontból örömteli ténynek nevezte, hogy 1 százalék alá csökkent a magyar infláció mértéke. „Ez azt jelenti, hogy a forintunk az igenis egy szilárd, jó, értékálló pénzzé kezd válni” – mondta Varga Mihály.

Rovatok