Index Vakbarát Hírportál

Első fokon nyert a DK trafikügyben

2013. november 14., csütörtök 15:04 | aznap frissítve

A Fővárosi Törvényszék szerdán egy, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke által indított perben első fokon, nem jogerősen arra kötelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra a trafikpályázatokat elbíráló bizottság tagjainak névsorát, illetve a vesztes és nyertes pályázatok bírálati lapjait. Ezt Molnár Csaba jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NFM már júliusban visszaküldette a dohánycéggel a pályázatokat, több jogász szerint azért, hogy ha később kötelezik is őket adatok kiadására, hivatkozhassanak arra, hogy nem is tudnak mit kiadni. A visszaküldés már önmagában is törvénysértő lehetett: Hidvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi programjának vezetője az Indexnek elmondta: az NFM érvélése, hogy az adatkezelés célja megszűnt, így a minisztérium nem tárolhatta tovább az adatokat, a pályázók személyes adatai (név, cím) esetén el is fogadható.

A pályázatokat Hidvégi szerint anonimizálva meg kellett volna őrizni. Az egyes pályázatok pontszámai, az üzleti tervek ugyanis közérdekű (illetve közérdekből nyilvános) adatnak számítanak, ezeket az NFM-nek meg kellett volna tartania – tette hozzá.

Molnár Csaba azt mondta, bíznak benne, hogy a kormány nem fellebbez az ügyben. Ha ezt mégis megteszik, a jogerős ítélet akkor is megszülethet a választások előtt – közölte.

Az eset előzményeire visszautalva arról beszélt, hogy az év elején több esetben is felmerült „nem biztos, hogy tisztességes volt” az elbírálási eljárás. Ahogy korábban is megírtuk, akár több száz esetben sem szakmai alapon döntöttek a bírálóbizottság tagjai, hanem a Fideszhez közelálló cégeknek juttattak koncessziókat.

Molnár Csaba elmondta, május elején a nemzeti fejlesztési miniszternek írt levélben kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a bírálati lapokat és nevezzék meg a bírálóbizottság tagjait. Miután a tárca ezeket az adatokat nem volt hajlandó kiadni, a politikus arra hivatkozva fordult a bírósághoz, hogy ezek az információk közérdekűek.

Molnár elmondta: Ha a DK kormányra kerülne, a teljes trafikmutyis eljárást felül fogja vizsgálni, akik pedig politikai korrupcióval, fideszes kapcsolatok útján jutottak koncesszióhoz, azoktól ezt a jogot meg fogják vonni.

A trafikbotrány kirobbanása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) koordinálásával több civil szervezet és lap (a K-Monitor, a Transparency International, az Index, az Átlátszó.hu, az Origo és a Hvg.hu) közösen közérdekű adatigényléssel fordult az NDN Zrt.-hez és az NFM-hez. Az adatigénylés a nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bíráló bizottság tagjaira vonatkozott.

A minisztérium az adatok kiadást elutasította – bár Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnöke szerint a nyertes és vesztes pályázatok adatainak egy része is nyilvános –, ezért per indult, ebben az ügyben még nem tűzték ki a tárgyalást. Az LMP is bejelentette, hogy pártja az ügyészséghez fordul a vesztes trafikpályázatok visszaküldése miatt.

Rovatok