Index Vakbarát Hírportál

Félretennénk, ha lenne miből

2013. november 14., csütörtök 10:42

A 20–29 év közötti fiatalok szívesen tennének félre nyugdíjas éveikre, csak éppen a lehetőség hiányzik – derül ki az Aegon három kontinensre kiterjedő nemzetközi felméréséből, mely a fiatal munkavállalók nyugdíjra való felkészültségét vizsgálta a világ 12 országában. A kutatás szerint a korosztálynak tervei megvalósításához pénzügyi tanácsadásra, adókedvezményekre, rugalmasabb banki termékekre és munkáltatói ösztönzésre is szüksége volna.

A kutatásban majdnem 11 ezer munkavállaló vett részt, köztük 2722 20–29 év közötti amerikai, kanadai, japán és kínai társaik mellett európai, köztük magyar fiatal. A 20–29 év közötti fiatal munkavállalók 59 százaléka gondolja, hogy nyugdíjasként rosszabb helyzetben lesz szüleinél. 37 százalékuk kétségesnek tartja, hogy fedezni tudja majd a nyugdíjas évek szükségleteit, 27 százalékuk érzi úgy, hogy megtakarításai elmaradnak az elvárásaitól.

A fiatalok 44 százaléka szerint nem a saját döntésén múlik majd, hogy mikor mehet nyugdíjba, és a válaszadók 28 százaléka gondolja, hogy idős szüleit anyagilag is támogatnia kell majd. A fiatalok kétharmada tervez rendszeresen megtakarítani vagy takarít máris meg nyugdíjas éveire: Magyarországon 54 százalék szeretne rendszeresen megtakarítani, Németországban csak 23.

A válaszadók javaslatai között felmerült hogy fontos lenne közérthető nyelven és felhasználóbarát módon megfogalmazni a pénzügyi információkat, olyan pénzügyi termékeket kidolgozni, amelyek passzolnak a fiatalok életstílusához, nagyobb adókedvezményekkel támogatni a megtakarításokat, és több munkáltatói juttatást bevezetni. A válaszadók majdnem fele nem is tudja, vajon jó úton jár-e a nyugdíjjal kapcsolatos tervei eléréséhez, emiatt sokan érdeklődnek a pénzügyi ismeretek és a tanácsadás iránt.

Érdekesség, hogy a fiatalok 39 százaléka tervezi, hogy egy éven belül új állást keres, a többi korosztály összesített adatánál ez tíz százalékkal több. A fiatalok 31 százaléka gyakran gondolkozik azon, hogy felmond a munkahelyén. Ennek megfelelően a fiatalok rugalmas megtakarítási termékekre vágynak, például arra, hogy munkahelyváltás esetén magukkal vihessék az addig összegyűlt nyugdíjcélú juttatásaikat. A fiatalok egyharmada egyébként megtakarítana a nyugdíjas éveire, ha a munkáltató azonos mértékű befizetésekkel támogatná.

Kína, Japán, Kanada és az USA mellett Franciaország, Németország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság vett részt a kutatásban, a 10800 válaszadó közül 2722 volt 20–29 év közötti, 1200 nyugdíjas. A kutatásban résztvevő 12 országában halmozódik fel a világ összes magánnyugdíjvagyonának (tehát nem beleértve az állami öregségi nyugdíjt) közel 85 százaléka.

Rovatok