Index Vakbarát Hírportál

Százkoronással riogatják a szlovákokat

2013. november 26., kedd 15:43

Új százkoronás képe kering az interneten Szlovákiában, miközben az ország 2009 óta az eurózóna tagja. Ennek láttán volt, aki arra gondolt, hogy a kormány már az eurózónából való kilépésre készül, de a szakértők szerint viccről lehet szó – írja a Bumm.sk.

A bankjegy kiadásának dátuma 2015, a képet pedig egy szlovák újság, a Nový Čas is közzétette, azzal, hogy az euróövezet esetleges felbomlására készül már az ország, és biztonsági okokból megtervezték a bankjegyek kinézetét.

A virtuális bankjegyen Jozef Miloslav Hurban szlovák politikus, író, újságíró, Ógyalla szlovák névadójának képe szerepel, egyébként pontosan ugyanaz, amelyik a wikipédián is megtalálható illusztrációként.

Az SME nevű szlovák újság megszólaltatott néhány szakértőt, akik ízekre szedték a pénzt, ami a legegyszerűbb formai követelményeknek sem felel meg. Kiderült az is, hogy egy numizmatikai szakportál tette közzé először. A Szlovák Nemzeti Bank pedig azzal kommentálta a kérdést, hogy "értelmetlen, hogy egy ilyen bankjegy létrejöjjön".

Rovatok