Index Vakbarát Hírportál

Leépítik a Zsolnayt

2013. december 6., péntek 08:33

Szerdán leépítések kezdődtek a Zsolnay-gyárban Pécsen, néhány nappal azután, hogy Bachar Najari többségi tulajdonos kijelentette: a gyárnak nincsenek fizetési problémái.

A Bama.hu szerint eddig hét-nyolc embert küldtek el közös megegyezéssel, és csütörtökön harminc embernek ajánlottak 4 órás foglalkoztatást. Ennek átgondolására 24 órás gondolkodási időt kaptak az érintett alkalmazottak.

Az igazgatóság felfüggesztette Vajda László cégvezetőt, ő nem nyilatkozott a Bama.hu-nak. Páva Zsolt pécsi polgármester kabinetirodája szerint a városvezetés nem akar beleszólni a gyár működésébe vagy a tulajdonos döntéseibe, a legfontosabb, hogy a gyár Pécsen maradjon.

A hivatalosan is hungarikumnak számító porcelánmanufaktúra évek óta komoly veszteséget termel. A Manufaktúra Befektető Kft.-t és ezzel közvetve a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részesedését 2011-ben a Fidesz-közeli Közgép vette meg „a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése” céljából. A Közgép a cég átvilágításakor azonban észrevette, hogy nagyobb a probléma annál, mint amire számított, ezért az értékőrző feladatot egy kerek forint ellenében inkább a pécsi önkormányzatra testálta.

A városvezetés el is fogadta az ajánlatot, mivel szerette volna „biztonságban tudni Pécs egyik legfontosabb jelképét, a Zsolnay manufaktúrát és dolgozóit”.

Rovatok