Index Vakbarát Hírportál

Bóvli maradt az ország

2013. december 11., szerda 21:26

A Fitch szerda esti döntése alapján nem változott Magyarország adósbesorolása: a hitelminősítő megerősítette a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó "BB plusz" kategóriába sorolt adósságát, tehát nem kerültünk ki a bóvli kategóriából. A Portfolio szerint azt is közölte, hogy megerősítette a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "BBB" szintű besorolási országplafont és a rövid lejáratú szuverén devizaadós-kötelezettségek "B" osztályzatát is.

A hitelminősítő szerint a kormány a közelgő választások ellenére is ki fog tartani a költségvetési szigor mellett. Becslésük szerint középtávon a magyar gazdaság növekedési potenciálja másfél százalék lehet. A Fitch pozitívnak értékeli, hogy a 2012-ben végrehajtott 3,2 százalékos kiigazításnak köszönhetően Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól.

Azt írják, hogy az ország fejlett kötvénypiaccal rendelkezik, a kormányzati betét jelentős, valamint ugyanez mondható el a jegybank devizatartalékáról, ami hozzásegítette az országot, hogy a 2013-as év bizonytalanságai ellenére hozzáférjen a nemzetközi kötvénypiacokhoz. Az elemzés szerint mind az állami, mind pedig a magánszektorban sok a devizahitel, ami sérülékennyé teszi a magyar gazdaságot.

A K&H bank vezérigazgatója, Hendrik Scheerlinck egy pénteki háttérbeszélgetésen kérdésünkre elmondta, ideje lenne Magyarország adósbesorolását feljavítani, mert például a Romániához viszonyított piaci kockázati felárak egyáltalán nem indokolják, hogy bóvli kategóriában legyünk a minősítőknél. A kormányzati és jegybanki nyilatkozatok is azt sugallták az elmúlt hetekben, hogy felminősíthetik Magyarországot.

Mivel ez nem történt meg, most a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül Magyarország adósbesorolása a Standard and Poor's-nál állt a leggyengébb szinten. A Fitchnél és a Moody's-nál egy kategóriában szerepel a magyar adósság, azonban a Fitch stabil kilátást tart érvényben.

Rovatok