Index Vakbarát Hírportál

Csökkentik a bírságot a szlovák rendszámért

2013. december 13., péntek 17:05

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Európai Bíróság határozata nyomán hamarosan lehetővé teszi a külföldi rendszám jogszerű használatának utólagos igazolását, a jelenlegi legalább 200 ezer forintos bírságot pedig 30 ezer forintra csökkenti, írja az MTI.

Kovács Kázmér a Magyar Autóklub nevében elmondta, hogy az utólagos igazolás hiánya is gondot jelentett, de ennél talán sérelmesebb volt a magas bírság. Jelenleg is létezik hasonló szabály, például ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, vagy a jármű forgalmi engedélyét, hiába mutatja be azt később a hatóságnak, mégis megbírságolják.

A külföldi rendszám jogszerű használatának utólagos igazolása és az igazolás hiányának bírságolása tehát nem egyedi eset a magyar jogban, de fontos az, hogy a bírság elfogadható nagyságú legyen.

Azt, hogy a külföldi rendszámmal közlekedő autósnak mit kell igazolnia, a közúti közlekedési törvény mondja ki. Így igazolni kell, illetve lehet azt, hogy a kocsi tulajdonosa külföldi cég, amely a tevékenységét külföldi telephelyen végzi, a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, a járművet fél éven alatt legfeljebb 30 napot használja Magyarországon, és ehhez az üzemben tartó írásban hozzájárult, végül pedig a nálunk használt külföldi rendszámú kocsit a vezető a külföldi üzembentartótól rendszeres munkavégzéshez kapta használatba.

A jogszerű használatot magyar fordítással ellátott közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.

Rovatok