Index Vakbarát Hírportál

Jön a harmadik rezsicsökkentés

2013. december 13., péntek 17:00

Újabb, a harmadik rezsicsökkentésen dolgozik a Fidesz, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MTI szerint. Korábban már Németh Lászlóné fejlesztési miniszter utalt arra, hogy a januári és a novemberi energiaár-csökkentéseket egy újabb lépés követheti, de a döntés még nem született meg. Legutóbb az Indexnek Németh Szilárd rezsicsökkentő biztos is azt mondta, hogy nem kizárt, hogy a választások előtt az eddigi 20 százalékos rezsivágást további követi.

Legutóbb 11,1 százalékkal csökkentette a kormány a lakossági gáz, áram és távhő árát. Az indoklás szerint azért pont ennyivel, mert első lépcsőben ezeknél az energiahordozóknál nem volt meg a teljes 10 százalékos csökkentés. A Fidesz és kormány viszont azt a célt tűzte maga elé, hogy a tavaly decemberi adatokhoz képest pontosan 20 százalékkal legyen kevesebb az energiahordozók ára.

A rezsicsökkentés elsősorban az energiacégek és a nagyfogyasztók zsebét terheli, kisebb mértékben a költségvetést is érinti. Korábban energetikai szakértők már a második körös csökkentéstől is óvták a kormányt. Attól tartottak, a cégek fejlesztési költségeikből vágnak majd vissza, hogy állják a számlát, ez pedig hosszabb távon az ellátást fenyegeti. A kormány nem hallgatta meg az intelmeket, sőt úgy tűnik, belevág a rezsicsökkentés harmadik körébe is.

Rovatok