Index Vakbarát Hírportál

A panelesek bukhatják az újabb rezsicsökkentést

2013. december 19., csütörtök 07:49 | aznap frissítve

Az eddigieknél kisebb és szűkebb körű lehet a jövőre ígért újabb rezsicsökkentés azért, hogy kevesebbe kerüljön a költségvetésnek – értesült a Napi.hu.

Orbán Viktor múlt pénteken jelentette be, hogy a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, ám ennek mértéke a megszellőztetett 12,5 százalék helyett csak tíz százalék alatti lehet jövő év elején. A Napi.hu értesülései szerint a szolidabb mérséklést a költségvetésért aggódó politikusok szorgalmazák, de a pontos értéket csak a január közepére tervezett Fidesz-KDNP-frakcióülés határozza majd meg.

Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára nemrégiben arról beszélt, hogy a Rogán Antal vezette munkacsoport január 10-e környékére állítja össze javaslatát arról, milyen energiatípusokra vonatkozzon a harmadik rezsicsökkentés, mekkora legyen a mértéke és mikor lépjen hatályba, a frakció erről az anyagról tárgyal majd. Hozzátette: számokról eddig nem volt szó.

Az viszont már bizonyosnak tűnik, hogy a 2014-es mérséklés csak két üzletágra, az áram- és gázszolgáltatatásra korlátozódik majd, vagyis kimarad ebből a távhő, a víz- és a csatorna, valamint a szemétszállítás és kéményseprés díja is. Igaz, Fónagy még nyitva hagyta a lehetőséget, hiszen az MTI kérdésre hogy, mi az, aminek biztosan csökkenhet az ára, azt válaszolta: „ami a mai ismereteink szerint biztosnak tűnik, az a villamos energia és a gáz”, ám ez nem azt jelenti, hogy csak ezek lehetnek olcsóbbak.

Annak oka, hogy a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból, egyszerű: a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, és ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak. Úgy tudni, ebben az évben az állami költségvetés már 50 milliárd forintot kitevő pótlást adott a távhőcégeknek a további működéshez. Ez, az idei év végéig még néhány milliárddal gyarapodhat, ha kemény lesz a tél.

A Fidesz hétfői frakcióülésén Rogán Antal nem tért ki a harmadik rezsicsökkentés részleteire. Ugyanakkor elhangzott: cél az árak európai uniós átlaghoz való igazítása vásárlóerő-paritáson számítva. Rogán szerint még van mód és tér a csökkentésre, de az árak már nem sokkal vannak az említett szint felett.

Fónagy a harmadik rezsicsökkentés szándékának bejelentésekor arról beszélt, hogy Magyarország az európai középmezőnyben foglal helyet a fogyasztói paritáson mért lakossági alapvető rezsiköltségeket tekintve, az idei rezsicsökkentések eredményeként hazánk az európai rangsor utolsó, utolsó előtti helyéről lényegesen előbbre lépett a lakossági rezsiköltség-terhelésben.

Rovatok