Index Vakbarát Hírportál

Bedőlt az olcsó benzinkúthálózat

2014. január 8., szerda 16:01

Felszámolják a Greco Petrol üzemanyagtöltő hálózatot, amely a "mínusz 10 forint" szlogennel hirdette magát. A regionális lánc fizetésképtelenség miatt dőlt be.

Úgy fest, nem bírta el legfőbb vonzerejét, a „mínusz 10 forintot” a Greco Petrol üzemanyagtöltő hálózatot működtető társaság, a kedden ugyanis fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás alá vonták a céget – írja a Hvg.hu. A kék-fehér keresztes, jellemzően vidéki városokban működő hálózat azzal hirdette magát, hogy a náluk tankoló autós 10 forintot spórolhat a megvásárolt üzemanyag minden literjén.

Görög hangulat, mindenkinél olcsóbban

Az ugyan nem derült ki, hogy mihez képest számolja a Greco a mínusz 10 forintot, de tény, hogy a megszokottnál jellemzően olcsóbban adták az üzemanyagot, bár a különbség nem mindig érte el a tíz forintot.

A vállalkozást 2005-ben 3 millió forint jegyzett tőkével hozták létre. A Greco Petrol Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t két magyar magánszemély alapította, és a budapesti lakcímmel rendelkező alapítók Székesfehérváron és térségében működtetik a vállalkozás három, kék-fehér megjelenésében görög hangulatot sugalló töltőállomását.

A tulajdonosi körben és a menedzsmentben a nevek alapján felfedezhető családi összefonódás, de a tulajdonosok formálisan nem vesznek részt a vállalat vezetésében. A társaság működése szinte végig meglehetősen zaklatottnak tűnik, összesen 19 végrehajtási eljárás indult ellene, közülük 13-at a legutóbbi három évben kezdeményeztek, jellemzően közjegyzői kezdeményezésre indultak az eljárások.

Veszteség, végrehajtás

A Greco Petrol 2012-ben 3,27 milliárd forint árbevétel mellett csaknem 100 milliós adózott veszteséget hozott össze, egy évvel korábban ezek az adatok 3,3 milliárd, illetve 835 ezer forint voltak, 2010-ben pedig a csaknem 2,5 milliárdos bevétel 43 millió forint feletti adózott eredményt hozott. A Greco Petrol szerepel az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján.

A Hvg.hu megkereste a társaságot a honlapján elérhető telefonszámon, sikerült is kapcsolatba lépni egy úrral, aki az okokat illetően úgy fogalmazott, hogy „nem tudunk fizetni”, ám további kérdésekre nem válaszolt, így az sem derült ki, hogy mi a titulusa, milyen formában kötődik a vállalkozáshoz.

Rovatok