Index Vakbarát Hírportál

E-kassza: jól megy az átállás

2014. január 23., csütörtök 07:25

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a pénztárgépcseréhez kérhető támogatás igénybevételét véghatáridőhöz kötő NGM rendelet, írja a Portfolio. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel párhuzamosan arról tájékoztat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kasszacserére vonatkozó ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, elvétve szabnak ki bírságot.

Csütörtöktől hatályos az a rendelet, amely a kasszacseréhez kérhető állami támogatás határidejéről rendelkezik. Az NGM szerda este kiadott közleménye hangsúlyozza: az a vállalkozó, aki 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne hozzájutni az on-line pénztárgépéhez, annak - fő szabály szerint - legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet.

Bizonyos feltételekkel további egy hónapon keresztül, február 28-ig igénybe lehet venni a támogatást. Ennek feltétele a kiskasszásoknál, hogy 2013. október 1-je előtt, a nagykasszásoknál, hogy 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket - hívja fel a figyelmet a tárca.

A NAV eddigi ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, a vállalkozók döntő többsége megtette a megfelelő intézkedéseket az online pénztárgép megrendelése érdekében, jellemzően már az ellenőrzés megkezdése előtt, de legkésőbb a kapcsolatfelvételt követően haladéktalanul. A revizorok csak elvétve találkoztak olyan szándékos mulasztással, amely miatt mulasztási bírságot kellett kiszabniuk – olvasható a közleményben.

Az NGM bízik abban, hogy az intézkedés a cserére kötelezett vállalkozásokat arra sarkallja, hogy a megrendelt pénztárgépet mihamarabb átvegyék, és megtörténjék az átállás.

Rovatok