Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb céget alapítottak tavaly

2014. január 30., csütörtök 11:38

Az előzetes adatok szerint az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon – derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából. Ez 6 százalékkal kevesebb, mint ahány vállalkozást 2012-ben elindítottak. Részvénytársaságból és kft-ből kevesebb alakult, betéti társaságból viszont sokkal több – amely részben a dohány-kiskereskedelmi rendszer átalakulásával lehet összefüggésben.

Részvénytársaságból nyolcadával, kft.-ből hatodával alakult kevesebb 2013-ban, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi visszaesés viszont abszolút értékben a legnagyobb: 5333-mal kevesebb kft. kezdte el a működését tavaly, mint tavalyelőtt (rt.-ből az előző évi 401 után 351 alakult).

Az, hogy a betéti társaságok között nem jelentkezett a kft.-kre és részvénytársaságokra jellemző visszaesés, részben összefüggésben állhat a dohány-kiskereskedelem átalakításával, az új, állami koncessziós rendszer megteremtése kapcsán megjelenő új piaci szereplőkkel. A Céginfó.hu adatai szerint 701 tavaly alapított betéti társaság nevében szerepel a „trafik”, a „tabak” vagy a „dohány” kifejezés, míg 2012-ben mindössze 20 ilyen bt. volt.

Budapest a központ

Ha a 2013-as cégalapításokat regionális felosztásban nézzük, azt látjuk, hogy továbbra is Budapest és a központi régió (a főváros és Pest megye) a magyar cégvilág középpontja. A fővárosban alapították a részvénytársaságok csaknem kétharmadát és az összes vállalkozás negyven százalékát.

A régió súlya még nagyobb: Közép-Magyarországon kezdte el működését az rt.-k 72 százaléka, és összességében is a vállalkozások több mint fele. Az alföldi régiókban volt viszonylag magas a cégalapítási hajlandóság (az észak-alföldiben létesült az új cégek 9,7 százaléka, a dél-alföldiben a 9,1 százalékuk), míg a másik végletet a Dél-Dunántúl jelenti: csak minden tizenhetedik új vállalkozásnak van itt a székhelye.

A legtöbb új céget a főváros (12924) és Pest megye (4177) után Hajdú-Bihar megyében alapították (1322), de Borsod-Abaúj-Zemplén megye alig maradt el ettől (1299). További négy megye van, ahol ezernél több vállalkozás kezdte meg a működését:

A legtöbb részvénytársaságot a főváros (222) és Pest megye (31) után Csongrádban létesítették (23), ugyanakkor Békés megyében a 2013-as év egyetlen új részvénytársaságot sem hozott. A betéti társaságok több mint hatodát Pest megyében alapították, de az átlagnál több bt kezdte meg a működését Borsodban és Heves megyében is.

Rovatok