Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas pénzosztásba kezdett a kormány

2014. február 11., kedd 15:28

A kormány a mai nappal újabb 7,5 milliárd forintot vett ki a költségvetés általános tartalékából: jut pénz sportcsarnokra, bányászati hivatalnak, iskolafejlesztésre, a miniszterelnökség beruházásaira. A tartalékból idén már 13 milliárd forintot költött a kormány, ám a fennmaradó keret így is eléri a 99,7 milliárd forintot, írta a napi.hu.

Jelentős, 113 milliárd forintos költségvetési tartalékkal indult neki 2014-nek a kormány, ám ebből az évből eddig eltelt hat hétben 13 milliárd forintot már el is költöttek. (Az előző évtizedben 13 milliárd elköltésére általában 4-5 hónap kellett az épp regnáló kormánynak.)

A friss költésből a legnagyobb tételt, 2,9 milliárd forintot Szigetszentmiklós önkormányzata kapja iskolafejlesztésre. Veszprémnek meg kell elégednie 700 millió forinttal, amit a városi feladatok ellátásra fordíthat. Ugyancsak Veszprémbe megy az a 600 millió forint, amiből a Veszprémi Aréna építésével kapcsolatos hitelének átvállalására fordítanak, amit erről megszületik a megállapodás a kormány és az önkormányzat között. Ez nem a teljes konszolidációs költség, ugyanis a hitelt az állam - az önkormányzat helyett - egészen 2023-ig fizetheti, így a 600 milliós tétel vélhetően az idei törlesztőrészlet.

A mostani költés jelentős része az alig két hónapja elfogadott 2014-es költségvetés tervezési hibáinak rendbetétele, ugyanis egy hónap elteltével számos közintézmény többlet költségvetési támogatási igénnyel fordult a kormányhoz, amit az támogatott. Így jut a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, vízügyi hatóságainak 262 millió forintot, az NFM kebelében működő Magyar Bányászati és Földtani Hivatalnak 1 milliárd forint. Összesen 174 millió forint jut a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek dologi kiadásaira és tanácsadói díjakra, ami azért sajátos mert az állami vagyonnal kapcsolatos költségvetés 160,3 milliárdos kiadással 193,2 milliárdos bevétellel számolnak, ebben 193 milliárdos tételben nem találtak meg e 174 millió forint forrását.

A tartalékból összesen 1,3 milliárd forintot kap Lázár János vezette Miniszterelnökség (Me), ebből 800 millió forint meg nem nevezett beruházásokra megy. De 250 millió forint jut a Me által felügyelt Nemzeti Sírkert kiadásaira és 184 millió forintot különítettek el a kommunizmus áldozatai emlékmúzeumának támogatására. A kormány korábbi döntéseivel 5,5 milliárdot elköltött ezek többsége is pár száz milliós költségvetés juttatás volt a különböző költségvetés intézményeknek: így kaptak egymilliárdot januárban a kormányhivatalok, 496 millió forintot a Balassi Intézet. De jutott a Rogán Antal vezette Belvárosnak is a Dunakorzó felújítására 798 millió forint, illetve a I. kerületi Önkormányzatnak a Halászbástya renoválására 693 millió forint.

Rovatok