Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyi bacont nem evett még a világ

2014. február 12., szerda 07:09

„Soha ne becsülje alá a bacont!” – ezzel, és az „Ahogy a tévében látta” szlogennel adja el bacontálkáit Scott Boilen, a termék 2013-as forgalomba hozatala óta több mint kétmilliót. A baconiparral azonban nem csak ő járt jól tavaly, a szalonnaeladások ugyanis minden eddigi rekordot megdöntöttek az Egyesült Államokban.

Boilen szerint a bacon divatja sohasem múlik el, és hozzá képest a kis papírtálkában sütött muffinok csak alkalmanként kóstolt különlegességek. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan nőttek a baconeladások, 2013-ban 9,5 százalékkal, ami összesen mintegy négymilliárd dolláros értéket jelent. Nem csoda, hogy egy felmérés szerint az amerikaiak 65 százaléka támogatná, hogy a bacon legyen a hivatalos nemzeti ételük, írja a Market Watch.

A bacontálkák sikereihez azért az is hozzájárult, hogy az amerikaik maguk sem tagadják, mennyire imádják a készételeket, amiket rövid mikrózás után, főzés nélkül fogyaszthatnak. De a baconkultúra is kellett hozzá, és ha már kapható külön cseresznyefán és almafán füstölt bacon, sőt baconös csoki és baconös fagyi, illetve baconízű vodka is, nyilván egyáltalán nem volt meglepő egy ehető szalonnatálka a boltok polcán. Léteznek kifejezetten a baconöre fókuszáló éttermek is, de például baconös fagyi nem csak ezekben kapható: a hideg sós édesség akkora siker volt 2012-ben, hogy a Burger King is egész nyáron árulta.

A Market Watch szerint a bacontrend  idén sem áll majd meg, annak ellenére sem, hogy ez az étel még mindig egészségtelen. Túl sós, túl zsíros, ráadásul tartalmazhat olyan tartósítószereket, amelyek rákot okozhatnak.

Rovatok