Index Vakbarát Hírportál

A szomszédban már kész az adósmentő csomag

2014. február 21., péntek 16:08

Devizahitelesek megsegítését célzó törvénymódosítási tervezetet terjesztett a román parlament elé a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) több mint száz törvényhozója, amelyet Valeriu Zgonea házelnök és több kisebbségi képviselő is aláírt, közölte pénteken a Mediafax hírügynökség az MTI szerint.

A jogszabály szerint a devizahitelesek bármikor átválthatják hitelüket napi árfolyamon lejre, vagy bármilyen európai uniós pénznemre, anélkül, hogy a bank megváltoztathatná a kölcsön eredeti feltételeit. Hasonló tervezet terjesztett nemrég a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a parlament elé, amely arra kötelezné a bankokat, hogy a devizaalapú hitelt a szerződés megkötésekor érvényes árfolyamon váltsa lejre.

Októberben a román kormány megváltoztatta az első lakásvásárlók számára érvényben lévő, immár 4,2 milliárd dollárnyi garanciát tartalmazó (eddig közel százezer ügyfél által igénybe vett), négy éve futó garanciaprogramot. A változás értelmében az euróhitelekre nem, csak a lejhitelekre vállalnak garanciát. Ráadásul a román jegybank 3,75 százalékra csökkentette az alapkamatot január elején, ami még kedvezőbbé tette a garancia révén kevésbé kockázatos lejhitelek kihelyezését. Október végén 21,7 százalék volt Romániában a nem teljesítő hitelek aránya, ami a 2012-es számok alapján a hatodik legrosszabb adat a világon a Világbank statisztikái szerint. Az államilag garantált hiteleknél azonban mindössze 0,1 százalék az arány. Az új hitelezésben az államilag garantált hitelek ma már 90 százalékos arányt képviselnek.

Rovatok