Index Vakbarát Hírportál

Nem sokan várják a nyugdíjas éveket

2014. február 27., csütörtök 15:00

Nyugdíjasként több időnk lesz majd pihenésre és alvásra, valamint többet tévézünk és internetezünk, viszont a várható bevételcsökkenés miatt a többség úgy gondolja, hogy olyan kell majd lemondania, mint az utazás, családja anyagi támogatása vagy autója fenntartása – derül ki a Generali reprezentatív felméréséből, amelyről a pénzcentrum.hu számolt be.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy átlagos magyar nyugdíjas legtöbb idejét alvással (napi 9-9,5 óra) tölti, ezt a 3,5 óra tévézés követi, majd a háztartása ellátása. Bár ezek a tevékenységek nem járnak jelentős anyagi ráfordítással, mégis adódik a kérdés, hogy a nyugdíjasok életszínvonala mennyiben határozza meg hétköznapjaikat és szokásaikat.

Arra számítunk, hogy nélkülöznünk kell majd

A felmérés szerint a magyaroknak csupán öt százaléka gondolja azt, hogy fenn fogja tudni tartani a jelenlegi életszínvonalát a nyugdíjából. A megkérdezettek legnagyobb része (47 százalék) azonban úgy gondolja, hogy egyáltalán nem fog tudni megélni idősebb korában. A felnőttek 95 százaléka pedig arra számít, hogy nyugdíjasként anyagi lemondásra kényszerül majd.

Legtöbbjük úgy tervezi, hogy kevesebbet utazik majd, hogy nyugdíjából ki tudjon jönni. Ezen felül sokan (60 százalék) gondolják úgy, hogy nem lesz lehetőségük családjuk anyagi támogatására, valamint a ruházkodás mennyiségén és minőségén is spórolniuk kell majd. Körülbelül ugyanennyien, nem terveznek autót fenntartani nyugdíjas éveiben.

A fizetésünk 77 százalékából kell kijönnünk

A KSH adatai alapján nem tűnnek alaptalannak az anyagi lemondással kapcsolatos várakozások. 2013. első negyedévében a hazai nettó átlagkereset 148 ezer forint volt, de a nyugdíjak összege a férfiaknál 123 ezer forint, a nőknél már csak 106 ezer forint volt.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos mértékű állami nyugdíj esetén a korábbi fizetésünk 77 százalékából kell kijönnünk havonta idősebb korunkban. Ezért is fontos időben elkezdeni az előtakarékoskodást, hogy a várhatóan alacsony nyugdíjunkat ki tudjuk majd egészíteni, és ne kelljen lemondanunk semmiről aktív éveink után sem.

A riasztó számok ellenére is elkerülhető az életszínvonal-csökkenés: ma már rengeteg választási lehetőségünk van, ha nyugdíjas éveinkre szeretnénk elkezdeni gyűjtögetni. Ráadásul az idei év elejétől már nemcsak az önkéntes nyugdíjpénztárba és a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek esetében, hanem nyugdíjbiztosítások után is jár az állami támogatás adójóváírás formájában.

Rovatok