Index Vakbarát Hírportál

14,9 százalékkal nőttek a beruházások

2014. február 28., péntek 10:46

A nemzetgazdasági beruházások 14,9 százalékkal nőttek 2013 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg tavaly az év egészében, több évnyi csökkenést követően, 7,2 százalékkal emelkedett a beruházások volumene, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A gép- és berendezés beruházások 16, az építési beruházások 14,1 százalékkal emelkedtek. Az egész évet tekintve a gép- és berendezés beruházások 8,5, az építési beruházások 5,9 százalékkal emelkedtek. A kiugróan magas növekedést mutató harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévi beruházások 0,3 százalékkal elmaradtak. A beruházások csaknem egyharmadát adó feldolgozóipar 11,5 százalékos negyedik negyedévi növekedését elsősorban a gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása alág beruházásainak bővülése adta.

Az első félévi visszaeséssel együtt elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülés miatt a múlt év egészében éppen az előző évivel megegyező, 4,9 százalékkal nőttek a feldolgozóipari beruházások a 2011-es kiugró 24,2 százalékos emelkedés után. A mező-, erdőgazdálkodásban és halászatban a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal elmaradtak a beruházások az egy évvel korábbitól, de az ágazatban a második és harmadik negyedévi 18,1, illetve 36,3 százalékos növekedéssel az éves beruházási volumen 9,3 százalékkal nagyobb volt a az előző évinél, amikor 1,9 százalékkal esett 2011-hez képest.

A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 36,3 százalékos növekedése elsősorban a járműbeszerzéseknek, vasútépítéseknek, felújításoknak, az alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítéseknek köszönhető - közölte a statisztikai hivatal. Az egész éves növekedés 15,6 százalékos volt tavaly a 2012-es 2,4 százalékos csökkenést követően.

Számottevő, 26,5 százalékos volt a bővülés az építőiparban, és 19,8 százalékos a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban, amelyekben a nagyarányú növekedést részben az egy évvel korábbi alacsony beruházási teljesítményérték okozza - közölte a KSH. Az építőipari beruházások volumene az előző évi 9,3 százalékos visszaesés után 17,2 százalékkal nőtt a múlt év egészében és 5,8 százalékos volt a fejlődés az egészségügyben, ahol 2012-ben 40 százalékos volt a hanyatlás.

A lakásépítések visszaesése miatt az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 9,3 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben és 11,4 százalékkal az egész tavalyi évben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedik negyedévben 48,2, az egész évben 38,0 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A jelentős bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek, közterületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá a KSH szerint.

A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 46,5 százalékkal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén, ahol a harmadik negyedévi 90 százalékos növekedéssel együtt az egész éves növekedés 60,8 százalékos volt a 2012-es 10,6 százalékos lemaradás után. Több évig tartó csökkenés után az év utolsó negyedévében 25,4 százalékos növekedést regisztrált a KSH a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban, ám az egész évben újabb 8,5 százalékkal elmaradt a beruházási volumen az előző évi 38,6 százalékos zuhanás után.

A kereskedelem, gépjárműjavításban a beruházások volumene 14,0 százalékkal emelkedett és az első félévi visszaeséssel együtt 5,4 százalékkal volt nagyobb a 2012-es volumennél. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a negyedik negyedévben jelentősen, 35,8 százalékkal nőttek a beruházások az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és 16,2 százalékkal a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység nemzetgazdasági ágakban, ami az egyedi nagy beruházások eredménye, az év egészét tekintve is 28, illetve 29,9 százalékos növekedést hoztak - közölte a KSH.

Rovatok