Index Vakbarát Hírportál

FT: Nagyobb infláció jöhet Magyarországon

2014. március 12., szerda 12:21

Csak átmenetileg csökkent az infláció Magyarországon, és 2015-ben újra 3 százalék körül mozog majd, írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja. A magyar jegybank pedig várhatóan folytatja az alapkamat csökkentését.

Februárban az előző havi nulla százalék után 0,1 százalék volt az infláció értéke. A Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja szerint mindez megerősíti azokat a piaci várakozásokat, hogy még egy kamatcsökkentés belefér ebben a hónapban.

A kedvező inflációs környezet és a GDP 2,7 százalékos negyedik negyedéves növekedése hátszelet jól jön a kormánynak az április 6-ai választások előtt, és a kormány további rezsicsökkentő lépéseket is bejelentett, írja a blog szerzője.

Az MNB monetáris tanácsa a makroadatokra alapozza következő kamatdöntését, és mivel az infláció továbbra is alacsony, várhatóan márciusban is folytatják majd az enyhítési ciklust, mondta a Financial Times-nak Balatoni András, az ING vezető közgazdásza.

Balatoni szerint az infláció fokozatosan megközelíti majd a jegybank háromszázalékos célértékét. A folyamat lassú lesz, és csak 2015-ben éri el a szintet, idén pedig egy százalék körüli inflációra számítanak.

Rovatok