Index Vakbarát Hírportál

Tovább csökken az amerikai kötvényvásárlás

2014. március 20., csütörtök 08:33

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed monetáris döntéshozó testülete, és újabb 10 milliárd dollárral (nagyjából 2200 milliárd forinttal) csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét, írja az MTI.

A Fed így a keretösszeg decemberi, januári és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentése után a pénzügyi rendszer likviditását havi 55 milliárd dollárral növeli kötvényvásárlásokkal. A keretösszeg csökkentésének a mértéke megfelelt a piaci várakozásoknak.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed (Federal Reseve System) idén február 3-án hivatalba lépett új elnöke, Janet Yellen első alkalommal elnökölt a monetáris döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) ülésén.

A kamatdöntés indoklásáról kiadott közlemény egyik, a piacok által legfontosabbnak tartott eleme az volt, hogy a Fed "ejtette" a munkanélküliségi ráta számszerűsített határértékét azok közül a makrogazdasági mutatók közül, amelyekhez korábban a kamatemelések megkezdésének időpontját kötötte. A "forward guidance" azaz a folytatni kívánt monetáris politika mellett tett elkötelezettség meghatározásának a súlypontját így a Fed a kvantitatív megközelítésről a kvalitatív felé tolta el.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konkrét munkanélküliségi ráta kihagyása a "forward guidance" megfogalmazásából nem jelent változást a Fed monetáris politikai elkötelezettségében, hogy a likviditásnövelő kötvényvásárlási program befejezése után is még "huzamosabb ideig" tartani kívánja magát az alacsonykamat-politikához.

A FOMC megítélése szerint "a foglalkoztatásnak és az inflációnak a Fed mandátumával összeegyeztethető alakulása esetén is a gazdasági kondíciók még huzamosabb ideig indokolttá tehetik a kamatlábaknak a hosszabb távon kívánatosnak tekintett szint alatti tartását".

A Fed 2008 decembere óta tartja zéró közeli szinten az egynapos refinanszírozási kamatot. Azt a megfogalmazást pedig, hogy mindaddig alacsony szinten fogja tartani a rövid távú kamatokat, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalék alá, amennyiben az infláció alakulása ezt lehetővé teszi, a Fed 2012 decembere óta tartotta életben.

A Fed a foglalkoztatási helyzet javulását állapította meg az előző jelentése óta. A mostani előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 5,6-5,9 százalékra csökkent 2015 végére. Decemberi előrejelzésében a Fed még 5,8-6,1 százalékra számított.

A Fed az idei évre 2,8-3,0 százalékos GDP-növekedést helyezett kilátásba, 2015-re pedig 3,0-3,2 százalékosat, míg 2016-ra 2,5-3,0 százalékosat.

A Fed az idén 1,5-1,6 százalékos, 2015-ben 1,5-2,0 százalékos, 2016-ban pedig 1,7-2,0 százalékos inflációra számít.

A Fed bejelentése után a dollár erősödött, jenben 101,60-ról 102,40-re emelkedett a jegyzés, az euró jegyzése ugyanakkor 1,3910 dollárról 1,3850-re csökkent.

A dollár jegyzése forintban 223,40 után 225,00-re emelkedett. A forint gyengült a többi devizával szemben is, az euró jegyzése 310,80-ról 311,60-ra emelkedett.

Rovatok