Index Vakbarát Hírportál

Már az oroszok sem veszik a vodkát

2014. április 16., szerda 15:00

Drasztikusan csökkent a legális vodkatermelés Oroszországban, miközben virágzik a szesz feketepiaca – írja a Napi.hu. A Roszsztat orosz statisztikai hivatal jelentése szerint az év első negyedében közel 17 százalékkal zuhant a legális vodkagyártás az alkoholizmus elleni harc jegyében végrehajtott hatósági áremelés és az illegális piac virágzása következtében.

A Russzkij Sztandart szeszgyártó alelnöke, Igor Koszarev szerint tavaly az illegálisan gyártott vodka uralta a teljes vodkapiac 55 százalékát - írta a Kommerszant, s ez az arány az év végére el fogja érni a 64 százalékot. A feketepiaci forgalmat segíti, hogy tömegével nyílnak az engedély nélkül árusító italboltok. Jelenleg az orosz nagyvárosokban a szeszes italokat forgalmazó üzletek 16 százaléka ehhez nem rendelkezik licenccel.

A legális termékek visszaszorulása felgyorsult azóta, hogy március 11-el a kormány a legolcsóbb, félliteres vodka minimális kiskereskedelmi árát 170 rubelről (4,72 dollár) 199 rubelre emelte. Tovább fogja növelni a feketepiacot, hogy augusztus 1-én az ár 220 rubelre megy fel. Az árharcban nem csak a vodka áll vesztésre: a konyakgyártás 21, a boroké 14,5 százalékkal esett vissza, s a szakértők a legális sörforgalom 25-30 százalékos zuhanására számítanak idén.

Rovatok