Index Vakbarát Hírportál

Araszolva megindult felfelé a gazdaság

2014. május 5., hétfő 07:29

Az év eleji növekedési és inflációs adatok nagyrészt átmeneti tényezőknek köszönhetők, de az év egészében is valamivel dinamikusabb lehet a gazdasági növekedés, és kisebb az infláció, mint azt a GKI Gazdaságkutató Zrt. korábban várta.

A gazdaságkutató szerint a javuló európai konjunktúra serkenti a magyar exportot, a választási gazdaságpolitika következtében pedig növekszik a lakosság vásárlóereje és ezzel egyes belföldi piacra termelő, illetve szolgáltató cégek teljesítménye, az EU-támogatások csúcsra járatása miatt pedig emelkednek a beruházások is.

2014 első két hónapjában - jellemzően az alacsony bázishoz képest - a legtöbb ágazat dinamikusan növelte teljesítményét. Az ipari termelés 7 százalékkal bővült, ezen belül a kivitel több mint 10 százalékkal, miközben a belföldi értékesítés az energiatermelés szokásosnál melegebb időjárás miatti visszaesése következtében csökkent.

A kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal, de a dohányforgalom megváltozott számbavételét figyelmen kívül hagyva is 4 százalékkal nőtt. Több mint 10 százalékkal emelkedett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött hazai és külföldi vendégéjszakák száma. Az év első negyedévében a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 11,8 százalékról látványosan, 8,3 százalékra mérséklődött.

A munkanélküliek száma egy év alatt 139 ezerrel csökkent, ami nagyrészt a közfoglalkoztatás választások előtti, 112 ezerrel történt felduzzasztásának következménye, de 1,6 százalékkal emelkedett a vállalkozásokban foglalkoztatottak száma is.

A bruttó átlagkereset 1,3 százalékkal, a közmunkások nélkül 6,4 százalékkal emelkedett. Mivel a nettó keresetek ugyanennyivel nőttek, az áremelkedés pedig átmenetileg megszűnt, az első negyedévben a reálkeresetek is ugyanennyivel emelkedtek. A gazdaságkutató szerint az idei béremelések a rendkívül alacsony infláció miatt feltehetőleg elmaradnak a tavalyitól, a közmunkások száma és ezzel aránya pedig csökkenni fog. Az év hátralevő részében ugyan elkerülhetetlen a piaci áremelkedés, de az őszi újabb rezsicsökkentést is figyelembe véve az idei infláció 1 százalék körüli lesz.

Így a reáljövedelmek 2 százalék körüli emelkedése mellett a kiskereskedelmi forgalom 2 százalékos és a fogyasztás 1,5 százalék körüli növekedése várható. A vásárlóerő ideihez hasonló mesterséges növelése azonban 2015-ben már valószínűtlen. A GKI szerint a bankokkal való valamiféle kiegyezés nélkül továbbra is a gazdaság dinamizálásának egyik fontos feltétele lenne.

Rovatok