Index Vakbarát Hírportál

Londonban megy tőzsdére a Wizz Air

2014. május 22., csütörtök 09:44

Londonban viszi tőzsdére részvényeit a Wizz Air diszkont légitársaság – írja a Reuters. A cég 200 millió eurós bevételt vár a részvénykibocsátástól. A jegyzési könyveket a Barclays, a Citigroup és a JPMorgan pénzintézetek vezetik, a kibocsátás főszervezőjeként a Nomura működik közre.

A részvénykibocsátásról egyelőre még csak a szándéknyilatkozat van meg, a pontos részletekről még nem lehet tudni. A Wizz Air a 2014 márciusában zárt pénzügyi évet egymilliárd euró bevétellel és 89 millió euró nyereséggel zárta. A légitársaság flottája 49 Airbus repülőgépből áll az A320-as modellcsaládból.

A Portfolio.hu szerint a Wizz Air részvényeinek tőzsdei kibocsátásáról már hónapok óta keringenek hírek, a Bloomberg információi szerint már tavaly sor kerülhetett volna rá, de elhalasztották.

Növekedni akarnak

Lapértesülések szerint az elmúlt hónapokban egyre biztosabbá vált, hogy London lesz a kibocsátás helyszíne, annak ellenére, hogy a Portfolio.hu által megkérdezett befektetők szerint igenis lett volna létjogosultsága a magyarországi bevezetésnek, mivel a Budapesti Értéktőzsdén nagyobb figyelmet kaptak volna a részvények.

Váradi József, a cég vezérigazgatója tőzsdére lépésről szóló sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy London a világ egyik legnagyobb tőzsdéje, mely igen magas likviditással rendelkezik, elsősorban emiatt esett rá a választás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kibocsátásból részben a következő évek növekedési stratégiáját hajtja végre a vállalat, a további terjeszkedéssel a jelenlegi 50 darabos gépállományt 2017-re 82-re emelnék. 

Olcsóbb hitelt kaphatnak

Arról is szó volt, hogy nem a napi szintű pénzigény finanszírozásához kell a tőke. A bevont forrással javulhat a hitelminősítés, ezáltal kedvezőbb finanszírozási feltételekhez juthat a vállalat.

Arról, hogy a tulajdonosi struktúra a kibocsátást követően hogy fog kinézni, egyelőre nem lehet tudni, a tranzakció során azonban a jelenlegi befektetők is terveznek részvényeket eladni.

Váradi József, a cég vezérigazgatója annyit mondott, támogatja a cég jövőbeli fejlődését, de hosszú távon is tulajdonos szeretne maradni. Arra a kérdésre, hogy a hazai kisbefektetők is jegyezhetnek-e részvényeket, a cégvezető elmondta, elsősorban inkább a nagyobb befektetőket célozza a kibocsátás.

Rovatok