Index Vakbarát Hírportál

Kezd leáldozni az utazási irodáknak?

2014. május 27., kedd 07:16

Erős ütemben növekszik a hazai turizmus, sok a külföldi vendég, de többségük egyénileg érkezik, nem szervezetten, így a beutaztatással foglalkozó utazási irodák egyelőre kevésbé profitálnak a fellendülésből, írta a Világgazdaság.

A mintegy 1200 hazai utazási iroda közül mintegy száz foglalkozik inkább be-, mint kiutaztatással. Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: az online foglalás nagy konkurencia, illetve a Malév csődjével is nagy űr keletkezett. A szervezett utasok többsége ugyanis hagyományos légitársasággal szeret utazni, nem fapadossal. A szervezetten érkező turista sokkal többet költ, mint az egyéni látogató.

A budapesti városnézésen kívül ugyanis magyaros vacsora, hortobágyi tanyalátogatás vagy egy dunakanyari hajókirándulás is szerepel a programban - magyarázta Kálmán István. Egy puszta-túra fejenként például mintegy 20 ezer forintba kerül. A KSH adatai szerint 2012-ben 727 ezren vették igénybe a szervezett beutaztatást, Németországból, Oroszországból, az Egyesült Államokból és Törökországból jöttek ily módon a legtöbben.

A beutaztatás 2012-ben 31 milliárd forintot képviselt az utazásszervezők és -közvetítők 197 milliárd forintos nettó árbevételéből, míg a kiutaztatás 70 milliárd forintot.

Rovatok