Index Vakbarát Hírportál

Leáll a kéményseprés a rezsicsökkentés miatt

2014. május 30., péntek 18:01

Június 30-tól hét megyében leáll a kéményseprő-ipari szolgáltatás. A feladatot ellátó vállalkozás ügyvezetője szerint a rezsicsökkentés miatt kieső szolgáltatásokat nem tudják megfelelően pótolni, a céget pedig felszámolhatják a jövőben.

Június 30. után hét megyében is leáll a kéményseprő-ipari szolgáltatás, írja MTI. Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke közölte, hogy az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása miatt leáll a szolgáltatás júliustól Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében, ami összesen 842 települést érint. A tagvállalatok képviselői kijelentették, hogy nem tudják pótolni a jelenlegi jogszabályi követelményeknek megfelelően a kieső szolgáltatásokat,  ember- és eszközhiány miatt, illetve likviditási helyzetükben sincsenek tartalékok.

A kormány még 2013 májusában hozta meg a döntést a kéményseprés rezsióradíjának csökkentéséről, emiatt a közszolgáltatást ellátó vállalkozás – a szolnoki Fűtéstechnikai Kft., amelynek Vidra Zoltán az ügyvezetője – folyamatos kompenzációra szorul. Vidra azt is elmondta, hogy a vállalkozás több alkalommal is pénzügyi segítségért fordult a szolnoki önkormányzathoz, de elutasították őket. Hozzátette, hogy a jövőben nem lát más utat, mint a cég felszámolását, ami miatt 92 dolgozónak kellene új munkahelyet keresnie. Ez esetben több megyében is veszélyessé válhatnak a kémények, amit korábban már a Tények is megjósolt.

Rovatok