Index Vakbarát Hírportál

Déli Áramlat: felfüggesztik a bolgár szakaszt

2014. június 9., hétfő 08:41

A bolgár kormányfő utasítást adott a Déli Áramlat megvalósításának felfüggesztésére országa területén, de erről a szófiai kormány még nem értesítette Moszkvát - tájékoztatott vasárnap az orosz energiaügyi minisztérium szerint, írta az MTI.

A tárca képviselője úgy vélte, hogy a kérdést megvitathatják a hétfőre Brüsszelbe tervezett orosz-ukrán-EU háromoldalú gáztárgyaláson. Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azután jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat.

"A Brüsszellel való újabb egyeztetéseket követően meghatározzuk a munka jövőbeni menetét" - mondta Oresaszki, majd egy orosz újságíró kérdésére pontosított, miszerint a bolgár szakasz építése gyakorlatilag el sem kezdődött.

Brüsszel kedden szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

Rovatok