Index Vakbarát Hírportál

A Roszatomnak fontos az átláthatóság Pakson

2014. június 9., hétfő 19:35

A Roszatom tervei szerint az év végéig előkészítik a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvető beruházási, kereskedelmi megállapodásokat, közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón.

Az MTI szerint a Roszatom vezetője elmondta, hogy fontosnak tartják az átláthatóságot a paksi atomerőmű bővítésénél. A múlt héten például Brüsszelben a magyar kormány képviselőivel együtt tájékoztatták a tervekről az Európai Bizottságot és az Euroatomot.

Szergej Kirijenko emlékeztetett arra, hogy a január közepén létrejött magyar-orosz kormányközi megállapodás után tavasszal „igen kedvező feltételekkel” aláírták a mintegy 10 milliárd eurós orosz hitelnyújtásról szóló egyezményt is.

A magyar vállalkozások a költségek 40 százalékáig vehetnek részt a paksi bővítésben.

Hozzátette, a kormányközi megállapodás során abból indultak ki, hogy több mint tízezer munkahelyet teremtenek a beruházással, és a részt vevő magyar vállalatok befizetései jelentősen növelni fogják a magyar költségvetést.

Kirijenko dicsérte a magyar gépgyártást, megjegyezve: több ilyen céggel működnek együtt. Hozzátette, hogy azok a cégek, amelyek megszerzik az atomiparban való tevékenységéhez szükséges engedélyeket, és beszállítói lesznek a paksi atomerőmű bővítési beruházásnak, a későbbiekben más országokban is a Roszatom partnerei lehetnek.

Rovatok