Index Vakbarát Hírportál

A válság óta nem pörgött így az ingatlanpiac

2014. június 10., kedd 11:50

Az átmeneti áprilisi mérséklődést követően újabb csúcsra ugrott az ingatlan adás-vételek száma májusra. A Duna House által becsült 8464 tranzakció a válságot követő egyik legerősebb adat, amelyet csak a 2011-2012 fordulóját jellemző végtörlesztési, átmeneti időszak tudott felülmúlni.

Az idei május így 12 százalékkal erősebb a tavalyi adatnál. Idén így összességében közel 37 ezer tranzakció zajlott az országban, ami továbbra is 11 százalékkal erősebb forgalom, mint tavaly az azonos időszakban. Továbbra is marad a magas kereslet, sőt az elmúlt 4 év legmagasabb értékét lehetett regisztrálni (leszámítva 2012. év eleji végtörlesztési időszakot). A Keresleti Index 85 százalékpontos értéke 16 százalékkal magasabb, mint egy évvel ez előtt. 2014. májusban Kelet-Magyarországon a paneleket 117 ezer forintos négyzetméter áron vásárolták, a nyugati oldalon valamivel drágábban, 124 ezerért.

A főváros pesti oldalán ugyanezt a típust már 175 ezerért vették négyzetméterenként, Budán pedig 203 ezerért. Feltűnő, hogy ez utóbbi esetben az értékesítési idő átlaga mindössze 61 nap volt. A tégla lakásokat az ország keleti oldalán 155, nyugaton 172, pesten 228 ezer Ft/m2-ért vették, Budán és a belvárosban pedig egyaránt 340 ezer forint körül.

A potenciális vevőjelöltek májusban újra a XIII. kerületet jelölték meg közel 18 százalékban a legtöbben, mint lehetséges vásárlási helyszínt a fővárosban. A Duna House irodáiba betérők 15 százalék fölötti arányban jelölték még a VI., XI., és XIV. kerületeket is. A budai és a belső-pesti kerületek érdeklik tehát elsősorban a jövőbeni vevőket, de az előző hónaphoz képest erősödött a külső-pesti kerületek iránti érdeklődés is, tehát a XV.-XX. kerületeké.

A családi házak eladóinak kellett májusban rugalmasabbnak lenniük az alkukban, vidéken az átlag 11 százalék volt, Budapesten 8 százalék és Pest Megyében 7 százalék. Panelek és tégla lakások estében 4-6 százalék körüli alku volt jellemző és az összes típust tekintve is az országos átlag a fővárosban 5 százalék, vidéken pedig 7 százalék. Ez utóbbi érték egy hónappal korábban még 8 százalék volt. A fővárosban 25 százalékra erősödött a befektetési céllal vásárlók aránya, így az elsőlakás vevők után a második legnagyobb csoport volt. Átlagosan 12,2 milliót költöttek 51 négyzetméteres lakásokra. Minden harmadik vevő beosztottnak vallotta magát, 10,4 milliós átlagon vásároltak lakást, míg a 15 százalékos arányt képviselő felsővezetők közel 30 milliót költöttek átlagban.

Vidéken a vásárlások oka negyedrészt elsőlakás vásárlás, negyedrészt nagyobba költözés volt májusban. Az utóbbiak átlag 99 m2-es ingatlanokat vettek átlag 14 és félmillió Forintért. A befektetők aránya itt alacsonyabb volt, mint a fővárosban, 18 százalék és az átlag vásárlási összeg is kevesebb, 9,1 millió volt. A beosztottak 58 százalékot tettek ki vidéken, az átlag vásárlási ár pedig 8,6 millió volt. Budapesten az ingatlaneladás oka 38 százalékban a nagyobb lakásra való váltás volt. Ők átlag 65 m2-es ingatlanjukat nőtték ki és 19 millió körül váltak meg ezektől. Közel minden harmadik eladott ingatlan örökség volt, ezek eladásával az örökösök átlag 13 és félmilliós bevételt könyvelhettek el. Vidéken az örökölt ingatlanjukat eladóké volt a legnagyobb arány 34 százalékkal.

Itt az átlag eladási ár 7,5 millió lett. Minden negyedik eladó szeretne nagyobba költözni és nagyjából minden ötödik épp ellenkezőleg, tehát kisebbe. A 60 év fölöttiek aránya az eladói oldalon a fővárosban 16 százalék, vidéken viszont kiugró, 22 százalék volt. Az idei és a tavalyi május hónapban vásárolt ingatlanok paramétereinek összehasonlításából kiderül, hogy vidéken bár továbbra is zömmel 40-60 m2 közöttieket vásárolják, de nőtt a 80m2 fölöttiek iránti kereslet. Tavaly májusban 80m2 fölött a tranzakciók 20 százaléka zajlott, idén viszont már 27 százalék.

Budán a két hónap összehasonlításából kiderül, hogy megmásfélszereződött a 40 millió fölöttiek vásárlási aránya 8 százalékról 12 százalékra. Ugyanitt a tranzakciók fele 10-20 millió között zajlott. A pesti oldalon tavaly még 5-10 millió Ft között a vásárlás 51 százaléka zajlott, idén májusban csak 38 százalék. Az ennél drágább ársávok viszont kissé keresettebbek voltak.

Rovatok