Index Vakbarát Hírportál

Elvehetik a profitot Csányitól

2014. július 1., kedd 14:51

A Concorde elemzést készített az elmúlt napok bejelentései alapján a devizahiteles csomagok várható hatásairól. A brókercég szerint a várhatónál szigorúbb lett a múlt pénteken beterjesztett a devizahiteleseket érintő törvényjavaslat, mivel kiterjeszti a kamatemeléseket és a devizaátváltási különbözetből eredő visszatérítéseket az összes lakosságnak nyújtott hiteltípusra.

800 milliárdos veszteség

A visszatérítésben érintett hitelállomány és ezáltal a bankok vesztesége is jóval nagyobb lehet a korábbinál. A Concorde számításai szerint a bankok vesztesége elérheti az 500-800 milliárd forintos szintet a visszatérítések miatt.

Amennyiben a devizahitelek átváltása nem a piaci, hanem annál kedvezőbb árfolyamon történik, a fenti veszteség további százmilliárdokkal nőhet. Nehéz azonban pontos számításokat készíteni, mivel nem állnak rendelkezésre az ehhez megfelelő statisztikák. Vélhetően a bankoknak is több hétbe, ha nem hónapokba fog telni a visszatérítések pontos összegének kiszámítása.

Gigantikusat bukik az OTP

A Concorde számításai szerint az OTP bank esetén a kamat és átváltási különbözet visszatérítések összege elérheti a 135 milliárd forintot. Ezt a veszteséget tovább növelheti az, hogyha a devizahiteleket nem piaci, hanem az alatti árfolyamon váltják át: ez esetben a veszteség több tízmilliárd forinttal is nagyobb lehet.  Ráadásul  a bank jelentős jövőbeli kamatbevételtől esik el, ami tartós negatív hatást gyakorol az eredményességére.

Ennyit radíroz ki az OTP most 4300 forintos értékéből a kormány devizás csomagja   
Árfolyamrés visszatérítése 30
Kamatemelés visszatérítése 385
Forintosítás 108-231
Jövőbeli kamatbevétel kiesése 330
Összesen 853-976

Az OTP idén az extra terhek miatt veszteséges lehet, a Concorde közel 2 milliárd forintos veszteségre számít.  Az OTP értéke akár 853-976 forinttal is csökkenhet abban az esetben, ha a kormány következetesen végrehajtja azokat az ígéreteket, amelyeket politikusai az elmúlt napokban tettek. Ennek 50 százalék esélyt ad a Concorde. Az OTP célárát így 3740 forintra csökkentették, ami a mostani 4300 forinthoz képest elég pessizmista.

Rovatok