Index Vakbarát Hírportál

Nem terveznek különadót az útépítőkre

2014. július 9., szerda 18:04

Az Index kérdésére a kormány cáfolta, hogy különadót terveznek kivetni az útépítő cégekre. Korábban arról a sajtóértesülésről számoltunk be, mely szerint amelyik cég az elmúlt hét évben 100 millió feletti útépítési megbízást nyert az államtól, a nettó árbevételre vetítve 15 százalékos különadót fizethet egy most készülő törvénytervezet szerint.

A javaslatnak két olvasata lehet. Az egyik, hogy az éppen Brazíliában szabadságoló kormányfő ezzel üzen a pártja és kormánya gazdasági holdudvarának, konkrétan Simicska Lajosnak és körének,  amit erősítenek az elmúlt napok hírei is . A másik olvasat szerint a Miniszterelnökség - mert úgy tudjuk, hogy a tervezet ott készült - ezzel azt üzenheti Brüsszelnek, hogy a szabálytalanul kiírt, az előző évek közbeszerzéseit a közelben lévő aszfaltkeverő telepekhez kötő magyar szabályozás miatt várható kiadós uniós büntetés ne legyen túl nagy, mert azt a külföldi cégekkel fizettethetik meg. 

A kormány Indexnek küldött válaszában ez áll: 

A kormány folyamatos egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal, amely jelenleg azt vizsgálja, hogy az érintett közbeszerzésekben résztvevő cégek betartották-e az uniós szabályokat. Az előírások be nem tartása bírságot is eredményezhet. Az Európai Bizottság döntésétől függ, hogy az uniós vizsgálat milyen következményekkel jár majd az érintett cégek számára.

Rovatok