Index Vakbarát Hírportál

Komáromot alig érdekli már a Nokia

2014. július 18., péntek 14:04 | aznap frissítve

Komáromban próbáltunk utánaérdeklődni, mekkora hatása lesz a korábbi Nokia- (most már Microsoft-) üzem bezárásának a város életére. Ahhoz képest, hogy egy kívülálló azt gondolná, hogy az egész húszezres város ebből a hatalmas üzemből él, nem is olyan nagy, mondták a helyiek.

A városiakat talán azért nem rázta meg annyira a gyár csütörtökön bejelentett bezárása, mert már eddig sem dolgoztak ott olyan sokan. Az üzem fontossága folyamatosan hanyatlott az utóbbi években:

 

Volt, amikor még folyamatos közlekedési dugók voltak a komáromi főutcán a sok gyárba igyekvő busz miatt, és a válság előtt a helyi ingatlanárak is nagyon magasak voltak, annyian igyekeztek ide a munkalehetőség miatt. Most viszont alig találtunk bárkit a kisvárosban, aki legalább ismert volna egy nokiást.

Ráadásul a mostani dolgozók – akik az alvállalkozókkal együtt lehetnek kétezren – jelentős részben Szlovákiából járnak át: Komárom szlovák oldalán többen is laknak, a húszezres magyar résszel szemben közel 35 ezren. A városiak úgy becsülték, a dolgozók fele lehet "odaáti".

Aki akar munkát találni, úgyis fog

– mondta bizakodva a Microsoft egyik munkavállalója. Csoportjukat könnyű volt megismerni a kocsmában Nokia egyentelefonjaikról. A munka miatt nem aggódnak annyira, hiszen Győr 35, Tatabánya pedig 32 kilométerre van, és mindkét városban vannak olyan ipari parkok, ahol szinte folyamatos a munkafelvétel. Szerintük csak az nem talál majd munkát, aki nem akar utazni érte egy picit.

A gyár munkavállalóit a leginkább az érdekelte most, hogy a szakszervezet és az üzemi tanács milyen távozási feltételeket tud kialkudni a Microsoftnál. A két évvel ezelőtti hatalmas leépítésnél példáulelég kedvező feltételekkel távoztak az emberek, igaz, becslések szerint csak a felük tudott viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt újra munkát találni.

Egy másik társaságnál arról beszéltek, hogy ők láttak már olyat, hogy egy cég bejelent egy brutális leépítést, csak azért, hogy még nagyobb adókedvezményt harcoljanak ki. Más kérdés, hogy a Microsoft bejelentése globális volt, nem valószínű, hogy az ázsiai költözést bármilyen kormányzati ajánlat hatására felülvizsgálnák.

Az önkormányzat bevételei viszont csúnyán el fognak apadni a gyár távozása miatt, amiatt többen is aggódtak. Ráadásul a Nokia/Microsoft ezen túlmenően is részt vett a város életében, több jótékony projektet is ők finanszíroztak.

A monostori erőd közvetlen közelében épült komáromi ipari parkban egyébként több másik üzem is, de azokról azt mondták, hogy alig pár tucat ember dolgozik bennük. Arra nem is számított senki, hogy a novemberben teljesen bezáró – de a termelést gyakorlatilag már most beszüntető – gyár helyére belátható időn belül a hasonló méretű munkaadó érkezne.

Rovatok