Index Vakbarát Hírportál

Tüntettek a kirúgott szakszervezetisért

2014. augusztus 4., hétfő 15:03 | aznap frissítve

Szívpanaszok miatt mentővel vittek kórházba egy szakszervezeti vezetőt a Hankook gyárából, mire hazaért már otthon várta a felmondólevele. A szakszervezet szerint a kirúgással akarták ellehetetleníteni a dolgozók érdekvédelmét, a Hankook szerint a kirúgott vezető hazudott nekik. Hétfő délutánra szervezetek tüntetést a cég rácalmási telephelye előtt.

Egy órát se tartott a Hankook gyára előtt Rácalmáson az a nagyjából kétszáz fős tüntetés, amit a szervezők szerint vagy ötven szolidaritó szakszervezet tartott, miután a múlt héten rendkívüli felmondással eltávolították a Hankook szakszervezetének elnökét. Helyszíni tudósítónk szerint a bányász, a közszféra, a pedagógusok és más szakszervezetek pont műszakváltásra időzítették a megmozdulást, de azok a dolgozók, akik kijöttek a gyárból, nem csatlakoztak a tömeghez. A gyárból kiérkező egyik munkás szerint rabszolgaság van bent, aki beállna tüntetni, annak később még rosszabb lenne.

A tüntetők hangszórókat szereltek fel, amik a gyár felé szóltak, hogy az udvaron is hallani lehessen a beszédeket. Sokan álldogáltak a céges buszokra várva, nézték a tüntetőket. Az egyik dolgozó azt mondta, hogy hallott ugyan a tüntetésről, de nem nagyon érdekli.

A tüntetők egyetlen akcióként feltartóztattak pár buszt, amik a dolgozókat vitték éppen haza, de a helyszínre kivezényelt négy rendőr gyorsan rendet tett.

A Hankook rövid közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy a szakszervezeti vezető kirúgásának semmi köze a szakszervezeti munkájához, vagy a jogi tanulmányaihoz. Roy Katalin, a cég kommunikációs vezetője azt írta, hogy „a felek számára az lenne a legjobb megoldás, ha a kedélyek csillapodnának, a józanság uralkodna az indulatok felett, és nem a média lenne a közvetítő a két oldal között.”

Tanulmányi vagy fizetetlen szabadság?

Kirúgta a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének elnökét a Hankook dunaújvárosi gyára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint azért mondtak fel a férfinak, mert szakszervezetisként a dolgozók érdekeit képviselte, ráadásul elkezdett jogot tanulni.

A dolgozónak küldött felmondólevélben a cég négy oldalon keresztül részletezte, hogy mi volt a baja Bognár Ferenccel. A Hankook azért rúgta ki rendkívüli felmondással (így végkielégítés sem jár) a férfit, mert állításuk szerint hamis adatok alapján kért és kapott tanulmányi szabadságot, míg Bognár szerint szó sem volt tanulmányi szabadságról, ő csak rendes fizetés nélküli szabadságot kért. A tüntetésen ő is ott volt, az Index tudósítójának azt mondta, hogy nem örül, hogy ilyen apropóból kell találkoznia ezekkel az emberekkel. A kirúgása miatt be fogja perelni a céget.

A szabadságok kérdése azért fontos, mert a régi munka törvénykönyve szerint annak, aki munka mellett tanult, a vizsgák miatt extra – fizetés nélküli – szabadság járt. Az új, a munkáltatóknak sokkal inkább kedvező törvényből ez a rész is kikerült, aki viszont a törvény 2012-es hatályba lépése előtt kezdett hozzá a tanulmányaihoz, annak továbbra is járt ez a kedvezmény. Aki azóta kezdett el a munka mellett tanulni, annak saját magának kell megoldania a szabadságot.

Bognár még 2012 előtt kezdett el Pécsen jogot tanulni, de 2013 szeptemberében újraindultak a tanulmányai. Ezért nem volt jogosult tanulmányi szabadságra.

A legutóbbi vizsgaidőszakban, júniusban a rendes szabadságának az a része, amiről ő rendelkezett, már elfogyott, ezért azt nem tudta kivenni az abban a félévben lévő két utolsó vizsgájára. Innentől válik szét a Hankook és Bognár verziója.

Bognár azt mondja, hogy szó sem volt tanulmányi szabadságról, ő a Hankook által használt rendes szabadságkérő formanyomtatványon kért fizetés nélküli szabadságot, mert már nem volt olyan fizetett szabadsága, amit kérhetett volna, de a vizsga fontos volt neki. Az egyik napra vonatkozóan nem is írta oda, hogy miért kéri a szabadságot, a másik napnál annyi indoklást írt, hogy egy egyetemi vizsgáról van szó (Bognár elmondása szerint a formanyomtatvány kérte az indoklást).

A Hankook szerint viszont Bognár tanulmányi szabadságot kért és nem szólt, hogy megszakadtak, majd újraindultak a tanulmányai. Így a cég azt hitte, hogy még jogosult a tanulmányi szabadságra, ezért engedték el.

Mentővel vitték kórházba, közben megkapta a felmondást

A szakszervezet szerint ráadásul a felmondást éppen akkor vitték házhoz Bognárnak, amikor ő a kórházban volt, ahol a szívpanaszait vizsgálták. A hétfő kordélutáni tüntetésre hívó levélben azt írják, hogy „éppen a munkáltatóval folytatott tárgyalásról vitte el a mentő, s mialatt szívpanaszait vizsgálták, a lakására vitték a rendkívüli felmondást tartalmazó levelet”.

A Hankook közleménye szerint nem tehettek mást, kötelező volt kézbesíteniük a felmondást: „a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét/betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott. Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van. E szabály betartását a bíróságok szigorúan vizsgálják, következetesen érvényre juttatják. ”

A tüntetést a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezi, szolidaritását fejezte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Rovatok