Index Vakbarát Hírportál

A juhászat nagyon bonyolult tudomány

2014. augusztus 8., péntek 11:06 | aznap frissítve

Ahogy azt pár napja már megírtuk, három egyetemen indul felnőtt juhászképzés nemsokára. A hírt Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese jelentette be a Farmer Expón.

Az expón azonban nem beszélt arról, hogy mégis mit fognak tanítani a leendő juhászoknak. Az InfoRádió pénteken megkereste a rektorhelyettest, aki elmondta, hogy többek között szaporodásbiológiát és takarmánygazdálkodást is tanulhatnak a kétszáz órás tanfolyamokon a juhászok. A felnőttképzések a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karán, a Kaposvári Egyetemen és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi karán indulnak.

Jávor szerint a

mezőgazdasági szakképzésünk eléggé elmaradt ezen a területen, juhászokat legalább két évtizede nem képzünk, óriási lemaradásunk van a juhászat területén, ma a rendelkezésre álló egymillió juhból körülbelül ötszázötven-hatszázezer bárányt tudunk értékesíteni, ami messze elmarad az európai átlagtól. 

A juhászat, illetve a mezőgazdaság nagy sebességgel fejlődik; új fajták, technológiák, takarmányozási ismeretek jelennek meg, új módszerek vannak a genetikában. A néhány ezer juhász elméleti ismerethiánnyal rendelkezik, ezt szeretnénk pótolni, ahhoz hogy versenyképesek legyenek, előre kell lépnünk.

A juhászat nagyon bonyolult tudomány, nagyon nehéz állattal foglalkozni. Ez egy néma állat, a baját sem nagyon közli, nagyon kell érteni hozzá, a szeméből, a mozgásából, az életjelenségeiből a bajokat fel kell tudnia tárni egy juhásznak, ezen túlmenően új takarmányozási ismereteket, genetikát, kiválasztást, szelekciót és szaporodásbiológiát is kell tanulniuk. Csak egy példát mondok: tudáshiány miatt a mesterséges termékenyítés ma már nem éri el a két százalékot a juhágazatban, anélkül pedig igazi fejlődés nem képzelhető el

- mondta Jávor András a rádiónak, aki szerint a juhászok érdeklődő emberek ugyan, ennek ellenére szervezett képzéseken nem szívesen vesznek részt, ezért is kell felkínálni nekik a hasznos tanulnivaló lehetőségét.

Rovatok