Index Vakbarát Hírportál

Az autógyárak húzzák a növekedést

2014. szeptember 2., kedd 09:27

Idén júniusban tovább folytatódott a külkereskedelmi forgalom bővülése: a kivitel 9,5 százalékkal nőtt, míg a behozatal 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. A külkereskedelmi többlet így csaknem 80 millió euróval több volt, mint egy évvel korábban, több mint 584 millió eurót tett ki.

Az idei év hatodik hónapjában az export növekedésének mértéke meghaladta az importét, értékében is felülmúlta azt: a kivitel összege több mint 7 milliárd euró, a behozatalé 6,5 milliárd euró volt. Az év első felében az export és import is 8 százalékot meghaladó mértékben bővült, amelynek köszönhetően a külkereskedelmi többlet a 2013. január-júniusi szintnél 190 millió euróval több, 3,3 milliárd eurót volt.

A legnagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök külkereskedelmi forgalma az import és az export esetében is 9 százalékkal emelkedett. A növekedés fő mozgatója továbbra is a közúti jármű, amelynek exportja közel 50 százalékkal bővült, az ehhez kapcsolódó behozatal pedig mintegy harmadával haladta meg a 2013 azonos időszakában mért szintet. A vizsgált időszakban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja és importja is 8 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Az EU-tagállamok felé irányuló exportunk több mint 10 százalékkal, behozatalunk 14 százalékkal bővült 2014 első félévében.

Rovatok