Index Vakbarát Hírportál

A devizás pereknek már sosem lesz végük?

2014. szeptember 17., szerda 07:29

Hat újabb, a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos pert tartanak ma a Fővárosi Törvényszéken, írja összefoglalójában az MTI.

Az állam ellen indított polgári perekben a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma elé az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., az AXA Bank Europe SA, a HYPO Alpe-Adria Zrt., a Santander Consumert Finance Vállalkozás Zrt., a Summit Pénzügyi Zrt. és a Lakiteleki Takarékszövetkezet keresete kerül.

A perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Eddig a bíróság összesen 42 ítéletet hozott, ebből 39 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, 3 esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék.

Rovatok