Index Vakbarát Hírportál

Egymillió gyerek született erasmusos kapcsolatból

2014. szeptember 22., hétfő 20:54

Azok a hallgatók, akik külföldi tapasztalatokkal rendelkeznek, tanulmányaik befejezése után jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon, derült ki abból a Portfolio által idézett hatásvizsgálatból, amely az Erasmus csereprogramot vizsgálta.

A kizárólag hazai képzésben részt vevő társaikkal összehasonlítva a külföldi tanulmányi vagy képzési tapasztalatokkal rendelkezők körében 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, és a tanulmányok elvégzésétől számított öt év múlva 23 százalékal kevesebb köztük a munkanélküli.

A 80 ezer fős mintán végzett kutatás sok érdekesség mellett azt is megállapította, hogy az Erasmus-diákok 27 százaléka köt hosszú távú párkapcsolatot a csereprogram alatt, így a Bizottság becslései szerint 1987 óta mintegy 1 millió gyermek született Erasmus-ösztöndíjasok kapcsolatából.

A jelentés szerint háromból több mint egy esetben ajánlottak állást Erasmus-gyakornoknak annál a vállalatnál, ahol szakmai gyakorlatát töltötte. Az Erasmus-gyakornokok vállalkozói készség tekintetében is előrébb járnak, mint otthon maradt társaik: tízből egy gyakornoknak már saját vállalkozása van, négyből több mint három tervezi vagy nem tartja elképzelhetetlennek önálló vállalkozás indítását.

Szakmájukban is gyorsabb előmenetelre számíthatnak, a munkáltatók 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak. A jobb karrierlehetőségek mellett a program jóvoltából tágul az ösztöndíjasok látóköre és szociális kapcsolataik is bővülnek.

Az Erasmus-hallgatók 40 százaléka tanulmányai elvégzése után legalább egyszer tartózkodási országot váltott vagy munkát vállalt külföldön, mintegy kétszer annyian próbáltak közülük szerencsét külföldön, mint azok, akik csak a hazai képzésben vettek részt. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező diákok 93 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy külföldön éljen, ezzel szemben otthon maradt diáktársaik csupán 73 százaléka nem zárja ki ezt a lehetőséget.

Az egykori Erasmus-ösztöndíjasok nagyobb valószínűséggel választanak külföldi párt maguknak: a volt Erasmus-diákok 33 százalékának van külföldi társa, míg a tanulmányaikat otthon végzők 13 százalékának párja külföldi származású.

Rovatok