Index Vakbarát Hírportál

Ha adórendszer, akkor közepes

2014. szeptember 24., szerda 07:54 | aznap frissítve

Magyarország adórendszere a középmezőnyben van a versenyképesség tekintetében, 18. a rangsorban egy 34 OECD-tagországra kiterjedt tanulmány szerint - írta a szerdai Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap cikkében ismertetik a Tax Foundation 2014 International Tax Competitiveness Index, ITCI, a nemzeti adózási rendszerek versenyképességi rangsorát, amelyben Magyarország jobb helyezést ért el Németországnál, Japánnál, Kanadánál és Lengyelországnál, nem is beszélve a 32. Amerikai Egyesült Államokról vagy az utolsó helyezett Franciaországról.

A listán az első helyet Észtország érdemelte ki, ahol egységesen 21 százalék a társasági és a személyi jövedelemadó, de a cégeknek csak a kiosztott nyereség után kell fizetniük, a vagyonadót a telekre és nem az ingatlan értékére vetik ki, és adómentesek a cégek külföldön keletkezett bevételei.

Észtországot Új-Zéland, Svájc, Svédország és Ausztrália követi a lista élmezőnyében. Az első öt ország közös jellemzője a külföldön keletkező bevételek adómentessége.

A tanulmány a vizsgált országokban a társasági-, a fogyasztási-, az ingatlan-, a személyi jövedelem- és a nemzetközi adók kulcsai mellett azt is figyelembe vette, mely ország biztosítja a legkedvezőbb feltételeket a befektetések számára, hol a legkedvezőbbek a növekedési feltételek - olvasható a Napi Gazdaságban.

Rovatok